Fashion

Interview: Kim Lian is brutaler en volwassener dan ooit!

Op 25 oktober is Just Do It verschenen, het nieuwe album van Kim Lian van der Mey. Kim gaat er met vol gas tegenaan, en dat is te merken! Op Just Do It klinkt Kim frisser, brutaler en volwassener dan ooit. Celebscene voelde haar aan de tand over het album. We kwamen meer te weten over een zware beslissing die Kim moest nemen, de emotionele gevolgen daarvan en... op de valreep onthult Kim een geheim. Gaat ze echt het klooster in?

Door: Jaap Bartelds

Just Do It. Vertel...

“O, ik kan er uren over praten. Het heeft me dan ook bloed, zweet en tranen gekost. Ik heb deze keer bijna alles zelf moeten doen, ik heb dit album namelijk in eigen beheer uitgebracht. En is me toch een extra werk… Je bent niet alleen bezig met de muziek, maar ook met de cover en alles er omheen. Aan de ene kant is dat heel zwaar, maar aan de andere kant ben je overal direct bij betrokken en dat is heel leuk.”

In hoeverre verschilt dit album met je vorige?

Om te beginnen heb ik bijna alle nummers zelf geschreven, of in ieder geval samen met anderen. Het album is steviger, en een stuk volwassener. Niet per se omdat ik nu ineens heel credible of volwassen wil overkomen, maar ik ben gewoon gegroeid. Ik ben 26 jaar nu, ik heb bij het schrijven geluisterd naar m’n eigen gevoel. Op mijn vorige album liet ik me veel meer leiden door anderen, door mensen van de platenmaatschappij. Nu zat ik zonder platenmaatschappij, dus heb ik alles zelf kunnen regelen.”

Wat is er gebeurd, móest je weg of wílde je weg?

“Het was mijn eigen keuze. Ik moet dat even uitleggen. Tot en met 2004 zat ik in een hele drukke periode. Het album was een groot succes, ik stond in het theater, deed veel optredens en had ook nog eens een programma bij Jetix. Ik kwam toen op het punt dat ik meer mijn eigen gang wilde gaan. Bij mijn vorige album hielden veel mensen zich met me bezig: hoe moet ze zich presenteren, met welke liedjes en voor wie. Daar werd ik een beetje moe van. Ik dacht: nu wil ik het zelf doen, op mijn eigen manier. “

En dat viel verkeerd?

“Ik wilde een volwassener geluid, maar de platenmaatschappij was bang dat het te vroeg was. Maar mijn publiek is in die jaren natuurlijk ook met me meegegroeid. Meisjes die toen twaalf waren zijn nu vijftien, zestien jaar. Toen ze niet met me meegingen, heb ik besloten bij ze weg te gaan. Het was een van de meest emotionele beslissingen die ik heb gemaakt. Je hebt natuurlijk een lange tijd heel intensief contact gehad. Die mensen laat je op zo’n moment achter je en dat is heel moeilijk.”

Daarna ben je aan je nieuwe album gaan werken, waar ook aardig wat emotionele tracks op staan…

“Ja klopt. Mijn vriendje Daniel heeft me gemotiveerd om zelf de liedjes te gaan schrijven. Hij gaf als advies om heel dicht bij mezelf te blijven. Er staan vrolijke liedjes op, maar ook songs over faalangst, over dat je je genaaid voelt. Luister maar eens naar Starlight, dat gaat over mensen die de lelijkste dingen over je roepen. Terwijl ze je niet eens kennen! De verschrikkelijkste dingen zijn over me gezegd. Vooral in het begin vond ik dat heel pijnlijk. Wat ze allemaal over je schrijven op internet…De eerste keer dat ik mezelf opzocht op Google: ik kreeg echt tranen in mijn ogen. Oh my god, wat erg! Inmiddels heb ik wel een dikkere huid gekregen. Ik kan er veel beter mee omgaan. Er zijn altijd mensen die je muziek kut vinden. Gelukkig zijn er genoeg mensen die het heel erg leuk vinden wat ik doe. Als ik zie hoeveel leuke reacties ik krijg! Ook zijn er fans met wie ik heel intensief contact heb. Ze zijn altijd overal en ik mail zelfs met ze!”

Je bent helemaal naar de States afgereisd voor de eerste video, Road To Heaven. Hoe was dat?

“Geweldig! Ik heb mijn eigen label opgericht, dus ik kan nu helemaal zelf bepalen wat ik doe. Maar ik moet natuurlijk ook alles zelf betalen. Road To Heaven is de eerste single van het album, het geeft een heel euforisch gevoel. Het gaat over het volgen van je dromen. Misschien klinkt dat cliché, maar het gaat toch op voor iedereen. Om dat euforische gevoel in een clip te vertalen zijn we met de hele band naar Las Vegas gegaan. Het is een enorme kick om met je band in een woestijn te staan. We hebben vier dagen gedraaid en er was niet veel tijd, maar toch zijn we ’s avonds naar casino’s geweest  en hebben we gedanst. Het is dan ook een hele leuke clip geworden.”

Kim Lian - In VainJe nieuwste single heet In Vain en is een stuk serieuzer. En de clip is ook behoorlijk heftig.

“Dit is trouwens een liedje van Han Kooreneef. Het is een heel verdrietig liedje waarin je tevergeefs hoopt dat alles weer goed komt. Maar sommige dingen gebeuren nu eenmaal zoals ze gebeuren en lopen niet altijd goed af. De video is inderdaad heel shockerend, maar het past nu eenmaal heel goed bij de song. “

Maar de kinderen die jou bij Jetix op handen dragen zullen dit niet snappen.

“Sommige ouders zullen het misschien te grof vinden. Maar met mijn muziek richt ik me ook niet op die jonge doelgroep. Ik vind het heerlijk om succes te hebben bij de kids, maar ik wil doorgroeien. En bovendien: die kids groeien ook mee. Tja, als je tv doet en muziek… Het is jammer dat sommige mensen geen onderscheid kunnen maken en daar niet doorheen kunnen kijken.”

Over Jetix gesproken, blijf je daar presenteren?

“Ik ben gestopt met de Kids Top 20, maar tot en met december doe ik Nationale Kids TV. Ik wil daarna zeker blijven presenteren. Ik zou het geweldig vinden als iemand naar me toekomt met een leuk format.”

Je vorige album scoorde ook in Azië en Zuid-Afrika. Ga je je daar ook nu weer op richten?

“Voor dit album bestaat inderdaad interesse vanuit het buitenland. Deze keer zijn het Brazilië, Spanje, Duitsland en Tsjechië die belangstelling hebben getoond. Het is even afwachten, maar de ambitie is er inderdaad om ook weer naar het buitenland te gaan.”

Iets heel anders: met je pups Skai en Moon was je te zien in Woef! Hoe word ik een beroemde hond? Ben je ze inmiddels de baas?

 “Ha ha ha ha ha! Nee!Ja, nu zijn ze even rustig en liggen ze lief naast me, maar zodra er eten in het spel is zijn ze niet meer te houden. Maar ik moet blijven trainen, trainen, trainen. Het programma is afgelopen, maar honden van dit ras (Alaska Malamutes, JB) moeten continu getraind worden. Dus nee: ik ben ze nog niet de baas en ja, ik ga het afmaken!”

Tot slot: vertel eens iets over jezelf dat nog niemand van je weet. Iets geks, iets geheims, iets wat je voor het eerst vertelt.

“Hmmm. Dat vind ik héééél moeilijk. Eh… ik heb geen geheime tattoos of piercings die onder mijn kleren verstopt zitten, ik praat veel en ik ben echt een open boek. Pff. Ik zou het echt niet weten! Misschien is dit iets: ik wil ooit nog een keer twee weken het klooster in.”

Pardon? Kim als non?

“Haha, nee… het is altijd nog een droom van me om Zweeds te leren. En dat kan in een klooster.”

Gelukkig, we schrokken al. Want het zou zonde zijn als Kim zich nu al uit het openbare leven terug zou trekken. We willen namelijk nog veel meer van haar horen!

Kim Lian’s nieuwe cd heet Just Do It. Op het album staan veertien tracks: de meeste lekker pittig, variërend van echte rockers tot poppy punk. Ook staan er enkele gevoelige ballads op, zoals je al in het interview hebt kunnen lezen. Bij de cd wordt een dvd geleverd, waarop de clips van Road To Heaven en In Vain zijn te zien, The making of beide video’s en een interview met Kim. Kopen dus!

Check ook Kim Lian’s eigen website: http://www.kim-lian.nl/

Deel dit artikel
Back to top