Fashion

Suzanne: fashionista met shopverbod

AMFI Fashion & Branding student Suzanne van Heerde doet mee aan de Free Fashion Challenge. Ze is dol op mode, maar mag een jaar lang geen kleding kopen, geen stof kopen om iets te maken en geen kleding krijgen. Lees haar ervaringen na 1 week!

Suzanne van Heerde

Mijn salaris is net binnen en dus kan ik die leuke schoenen kopen, want ik heb eigenlijk niets wat bij dat nieuwe jurkje past. Vandaag was bovendien een rotdag, dus ik mag mezelf best even verwennen met een nieuwe tas. Oké, hij lijkt misschien wel op die andere tas, maar als je goed kijkt is deze écht anders. Oh! Die broek is afgeprijsd voor de helft! Die neem ik ook!

Klinkt dit bekend? Dan hebben jij en ik wat gemeen. Niemand kijkt nog op als ik met tassen vol nieuwe spullen thuiskom. De postbode is inmiddels een bekende geworden omdat ik ook graag online shop “Suzanne, heet je toch?” Mijn kamer is een inloopkast met een bed, mijn kasten vallen letterlijk uit elkaar door alles wat ik erin prop. Overigens heb ik nog zo’n inloopkast -thuis bij mijn ouders. Puur uit noodzaak, omdat ik niet genoeg ruimte heb om alles op te slaan. Ik ben dol op shoppen, maar het resultaat is bijna gênant.

Op een dinsdagochtend in oktober tijdens een gewone les op het AMFI, stelde onze docent Frank Jurgen een simpele vraag. Hij vroeg of we geïnteresseerd waren om de redactie te doen van de Free Fashion Challenge. Een project waarbij een aantal modestudenten en fashion professionals een jaar lang geen kleding kopen om te kijken of je aan mode kunt doen zonder te shoppen. Mijn hart begon sneller te kloppen en ik werd heel zenuwachtig. Links en rechts meldden klasgenoten zich aan, maar ik voelde me verlamd. Een jaar lang niet shoppen?! Waarom zou je jezelf dit aandoen?!!

Suzanne van Heerde

Die lichamelijke reactie was een reality check. Is shoppen zo’n groot deel van mijn bestaan geworden dat ik niet zonder kan? Heb ik geen leven meer zonder mode te consumeren? Ben ik nog Suzanne als ik geen kleding meer mag kopen? Het zweet stond me op de rug. Ik zag van alles voorbij flitsen. De tassen en schoenen die ik nog wil kopen, de postbode die vriendelijk naar me lacht, die inloopkast waarin ik woon. Ik nam een heftig besluit. Na de les meldde ik me aan. Niet als redacteur, maar als deelnemer. Als fashion addict!

Het idee achter de Free Fashion Challenge is dat mode niet gaat over shoppen, maar over creativiteit. Elke twee weken krijgen we een opdracht waarmee die creativiteit op de proef wordt gesteld. De eerste opdracht was om al onze kleding te tellen. Terwijl ik daarmee bezig was, kwam ik een jurkje tegen dat ik vorig jaar had gekocht en nog nooit heb gedragen omdat ik geen bijpassende schoenen had. Opeens dacht ik aan het perfecte paar die ik een aantal weken geleden in een winkel zag staan, waarop ik mij realiseerde dat ik die niet meer kan aanschaffen. De Challenge is vorige week begonnen en het voelt alsof ik in detox zit. Al elf dagen heb ik niets meer gekocht. Ik lijk wel gek?!

Suzanne van Heerde

De avonturen van Suzanne op de voet volgen? Dat kan op de website van de Free Fashion Challenge en haar eigen weblog!

Deel dit artikel
Back to top