Fashion

Fleur: vrouwen en schoenen

Hoe hoger de hak, hoe liever we hem willen hebben en hoe smaller de neus, hoe mooier we hem vinden. Dames, wat doen we onszelf toch eigenlijk aan? Lekker lopen is pas ons vijfde criterium, want onze voeten hebben we toch al tijden niet meer gevoeld. Met mijn 1.60 meter ben ik een grote voorstander van hoge hakken, maar ook ik kreeg laatste een wake up call.

Zo kwam het nieuws naar buiten dat Victoria Beckham zo vaak op onmogelijke pumps heeft gelopen dat haar voeten nu compleet misvormd zijn en ze op doktersadvies van haar high heels-verslaving moet afkicken. Vanaf nu staan er alleen flatjes op het menu van de hakkenverslindende celeb. Haar shoptripjes moet ze vanaf nu platvoets afleggen.

Ik ben blij dat ik niet in haar schoenen sta, maar heeft het me wel aan het denken gezet. Door alle sneeuw waar we vanaf het begin van dit jaar al door worden lastiggevallen, hebben mijn Uggs en het geringe aantal paar sneakers dat ik bezit vaak de witte straten getrotseerd, maar tijdens de Fashion Week gingen mijn pumps toch echt weer uit de kast. Want een paar sneeuwlaarzen onder een fijn jurkje is natuurlijk not done en dan bedoel ik ook echt uit den boze. Zelfs in Nederland. De exemplaren met een open teentje liet ik maar even achterwege, maar op de hakhoogte bezuinigde ik in dit geval niet. Dit werd mij dan ook genadeloos afgestraft, na een avondje op mijn geliefde paar hadden mijn voeten het erg moeilijk. Na de zachte en warme voering van mijn Uggs was dit letterlijk een koud bad. Ik probeerde het leed enigszins te verzachten met een paar Partyfeet, maar ook dat mocht niet meer baten. De blaren de volgende dag waren dan ook onvermijdelijk. Kennelijk waren mijn voeten totaal pump-ontwend en na deze pijnlijk ervaring besefte ik me pas goed wat wij vrouwen onszelf eigenlijk aandoen in the name of fashion.

Knellende tenen, vervelende blaren en dat allemaal om onze lengte op te krikken. Mannen snappen er niks van maar voor ons vrouwen gaat het verder dan alleen een mooi paar schoenen. Het is een gevoel, een euforie die ons vrouwelijkheid dermate opkrikt dat we trots en zelfverzekerd worden en al onze lichaamsdelen ineens beter uit lijken te komen.

Opeens zijn daar goed gespierde kuiten en een mooi naar voren gekanteld bekken met een fijne taille en niet te vergeten ellenlange benen. De echo van een hak die weerkaatst wanneer deze de grond raakt en mannen het nakijken geeft. Het is ons wapen, ons emancipatiemiddel en dat neemt niemand ons af. Helaas heeft dit ultieme voetgenot ook zijn keerzijde, zoals pijnlijk duidelijk is geworden. Zoals voor alle genotmiddelen geldt: Geniet, maar met mate en onze schoenenobsessie is hier geen uitzondering op. Toch hoeven Christian Louboutin en Manolo Blahnik niet te vrezen voor hun cashflow. Waar vrouwen zijn, zullen schoenen zijn en zolang onze voeten het toestaan, laten wij ons meevoeren naar ongekende hoogtes. (Fleur Le Guen)

Lees hier alle blogs van Fleur!

Deel dit artikel
Back to top