Fashion

Van patat tot Prada, 20

Fashion Editor Elisah blogt elke week op Fashionscene. Als je als nuchtere Hollandse dagelijks omringd wordt door de crème de la crème van de modewereld, kan het je af en toe eens flink naar je hoofd stijgen. Maar in de Nederlandse modescene hoef je niet eens zo gek te doen om op te vallen. Elisah weet raad: doe maar gewoon, dan doe je al Indisch genoeg. Karl Lagerfeld zegt niet voor niets: ‘personality begins, where comparison ends’…

'Oh denneboom, oh denneboom....'

Deze zin wordt naar mijn eigen inzicht niet afgemaakt met ‘wat zijn je takken wonderschoon’. Nee, in mijn huis wordt er met volle borst ‘wat zijn je kerstballen wonderschoon’ gezongen. En dan klopt het nog niet echt. In plaats van kerstballen is mijn boom volledig versierd met kerstfiguurtjes. Noem me een kerstdork of juist ontzettend kitch: ik tuig mijn boom vol enthousiasme én met uiterste precisie op. Want je kunt als ‘kerstbal’ niet zomaar een plekje krijgen in mijn boom. Hell no. Hier zijn uiteraard een aantal regels aan verbonden.

EJ Kerstboom

Regel 1 is duidelijk: ben je een kerstbal (lees: rond), dan ben je zwakste schakel en scoor je hoogstens een plekje in mijn kerstballenvaas (ook hiervoor moet je als bal door een strenge keuring, want alleen ‘fashionable verantwoorde ballen’ mogen erin). De meest belangrijke regel is dat er geen één bal, ik herhaal: geen één BAL, in mijn boom mag hangen. Er mogen alleen maar figuurtjes in. Denk aan paddenstoelen, zeehonden, clowntjes, bloemetjes, kerstsokken, kerstmannetjes, pauwen, kerstklokjes, huisjes, zuurstokken, kransjes enzovoort.

Regel 2 is simpel: hoe meer kitch, hoe beter. Dus ben je een pauwvormig kerstfiguurtje met allemaal glitters en met een staart van veren, een figuurtje in de vorm van een mobiele telefoon bezaaid met glitters of een eskimo in alle kleuren, dan ben je verzekerd van een plekje in dé boom. Spreekt voor zich.

Kerst

Dus ik ging aan de slag. Afgelopen zondag welteverstaan. Ik bereidde me voor door de kerstliedjes van Skyradio op te zetten, mijn kerstmuts op m’n hoofd (dat is traditie) vast te schroeven en vriendlief op de bank al fronsend achter te laten om te zien hoe zijn lief met kerstmuts vol enthousiasme en luid neuriënd de kerstboom optuigt (dat is ook traditie, meneer vindt kerst stom. Niet te denken aan een kerstboom optuigen…). Met tientallen kerstfiguren aan mijn vingers bungelend, nam ik een serieuze kijk op mijn boom. De grote figuurtjes moeten uiteraard beneden en de iets kleinere boven. Dan blijft de kerstboom namelijk mooi in 'balans'. Maar ook hiervoor is er een belangrijke regel, want de hangers, die een speciale betekenis voor me hebben (lees: nostalgie ten top) krijgen een plekje bovenaan (stel je voor dat poeslief ze eruit slaat). De kerstfiguurtjes (twee stuks) die ik vroeger in de boom van m’n oma hingen, krijgen natuurlijk een ere-plaats bovenin. Hetzelfde geldt voor de houten dubbeldekkertjes van Harrods, die ik tijdens mijn Londentripje vorig jaar heb gekocht. Die verdienen nu eenmaal een mooier plekje dan de gekleurde eskimootjes, geglitterde nijlpaardjes en sneeuwmannetjes. Duh! Kortom: mijn boom is ook dit jaar weer de allermooiste van het land.

Mijn kijk op mode heeft zich ook al in kerstballenland weten te veroveren. Afgelopen week stuurde vriendinnetje C. me een snapshot van haar boom met de vraag of er nog iets miste. En uiteraard liet ik de ‘kerstboomstylist’ in me volledig los.

“Nee, nee! Deze boom is veel te kaal. Té kaal! Als ik jou was zal ik er nog een aantal slingers in doen. Groen ofzo. Of goud, zilver. Of nee, ROOD. Dat moet je doen. Paars is zó 2008, dat moet je echt niet doen hoor. En als finishing touch zal ik er kerstkransjes in hangen. Zo 1990, maar toch weer helemaal 2010. Snap je?”

Ik zie een gat in de markt. En een ontdekt derde talent. Voor degenen, die me voor 2010 willen inhuren: mail me.

Kerst

Iedereen een fijne kerst gewenst. Houd volgende week mijn nieuwe blog in de gaten, waarop ik terug kijk op het afgelopen jaar.

MERRY X-MAS DARLINGS!

Liefs,

Little Miss Jacobs

P.S. bij deze wil ik mijn ouders bedanken voor het ge-wel-dige kerstpakket, die ze afgelopen zondag, ondanks de barre weersomstandigheden, bij ons huisje afleverden. Ooit een kerstpakket gekregen waarbij drie paar Hello Kitty sokken, Blond Amsterdam eierdopjes en de nieuwste cd van Rihanna gewoon tussen de blauwe kaas, de kerststol en kroepoek te vinden zijn? En ook paps bedankt voor de mooie zelfgemaakte kerstkrans. Dikke knuffel!

P.P.S. Misschien krijg ik dit jaar het mooiste kerstcadeau ooit. M’n zus staat op knappen.

* Meer ‘Van patat tot Prada’

Deel dit artikel
Back to top