Fashion

AIFW Report: Fashion Institute Arnhem

Zes studenten van de modeopleiding in Arnhem showden gisterenavond hun collectie. Linda Valkeman, Roos Kosters, Lisa Weinberg, Rudolph Holmond, Felicia Adelina Mak en Marloes Blaas verrastten gisteren iedereen met hun topcollecties…

De catwalkshows van de mode-instituten staan altijd bovenaan mijn Fashion Week-verlanglijstje. Nieuw aanstormend talent is altijd welkom!

 

Linda Valkeman-  My Delirium

Linda trapte de show af met haar collectie: we zagen een enorme crèmekleurige ballonjurk, een zwierig blousejurkje (al veelvuldig gespot deze Fashion Week), blauwe en cognac-kleurige fluffy stoffen, zwart/wit tegenstellingen, ritsen, pofmouwen én een okergele glanzende jumpsuit als topstuk. Haar collectie gaf haar chaotische brein weer, te zien aan het gebruik van verschillende materialen: pagina’s uit haar scrapbook als print, veren van haar opa’s boerderij, high tech nylon, stukken hout en plastic. In this collection ‘my delirium’ founds it’s right direction.

 

Roos Kosters – Een Kleremans

De avond begon voor Roos goed. Voor aanvang van haar catwalkshow kreeg ze een Sacha Golden Heel Award voor haar aparte laarzenontwerp. Dubbel en dwars verdiend: een hoge boot in felrood lakleer. Congratz!

Een Kleremans bevat outfits alleen voor mannen en dat vond de Fashionscene-redactie helemaal niet erg. Het ene na het andere mannelijk model kwam de catwalk over in zwierige polo’s, opengescheurde broeken, pinguïnpakken en zelfs eentje in een gebreide jurk. Deze laatste had niet gehoeven. Nee, doe dan maar het strakke bronzen joggingpak. Het kleurenpalet was aubergine, okergeel, felblauw, grijs, room en felrood en Kosters heeft bewust gekozen voor veel volume bij de knie en schouders. It’s makes you wonder what’s underneath

Lisa Weinberg – Dawn

Voor wie van romantische en zwierige jurkjes houdt, zat bij de show van Lisa absoluut op de goede plek. De ene na de andere satijnen dress kwam voorbij, vaak met afzakmouwen voor een speels effect. De prints waren erg druk, hier en daar met een gebreide opdruk en een handgeverfde prints. Materialen waren van mohair, latex, koper, zijde en organza. Hoogtepunt was de blauwe fluffy Carrie Bradshaw-jurk. I want to create an atmosphere of refinement and sensitivity. Not based on reality but on an self-shaped fantasy, light and colourful.

Marloes Blaas – To Linger

De designer met de mooiste schoenen in haar show was met stip Marloes. We zagen pumps en laarzen in alle soorten en maten. Hoe imposant de schoenen waren, hoe minder opvallend haar kleding. En dat heeft ze ook bewust gedaan: de modestudente wil juist kleding maken, die voor iedere vrouw draagbaar is. Lekker down to earth, als we haar moeten geloven. We zagen een legergroene cape, halve breisels, transparante en zwierige stoffen, een blousejurk (daar heb je hem weer…) en tinten als beige, roze en pastel. Topstuk was de felgroene jumper met stroken. The look means to give a certain down to earth nonchalance feeling which gives woman the possibility to really make it their own. And introduce it to the world… to linger.

 

Felicia Adelina Mak – If you melt a suit you’ll get a dress

De ‘gesmolten’ pakjes van Felicia waren volgens mij teveel gesmolten, want er bleef veel minder over dan alleen maar een jurk: de pasvorm van bijna al haar modellen was te klein, wat voor een blote-tieten-parade zorgde (of hoorde dat nou juist?). De show begon goed met een zwarte blazer op een zwarte kniehoge broek, een ruitenblazer afgewerkt met zwarte glinsterstenen, een pompeuze beige cape en een glans ballonnenrokje. Maar helaas kwamen hierna de ene na de ander te kleine jurk over de catwalk. Een sexy show dus, geïnspireerd op die van Dita van Teese. I was inspired by Dita van Teese and her burlesque strip-acts in which she gracefully and sensually undresses herself.

Ruldolph Oniel Holmond – Posturbia

Een collectie ontworpen voor de man met twee kanten, een avontuurlijke/ruige én een romantische/klassieke. We zien veel jumpsuits afgewerkt met studs en krijtstreep, grijze glanspakken, breisels, lange bloezen en broeken met een hoge taille. Dat laatste is super, nu maar hopen dat mannelijk Nederland een beetje warmloopt voor dit model. Fashionscene is in ieder geval erg onder de indruk. The combination of traditional and provocative is the future for me.

Maryam Kordbacheh – The sexuality of flowers

Maryam houdt van natuurlijke materialen als zijde, katoen, silk jersey, silk tulle en cashmier en deze zien we terug in dromerige jurken met open ruggen en plooien. Aparte creatie was de crèmekleurige jurk, die van voren losser gemaakt kon worden (handig voor een iets bollend buikje). Simplicity and purity, that’s my vision of modernity.

De Fashion Institute Arnhem-show staat zeker weten in mijn top drie. Benieuwd naar de collecties, houd dan Fashionscene in de gaten. De foto’s komen er bijna op! Voor nu: trusten! (Elisah)

Beeld: Cees de Kuijer

Deel dit artikel
Back to top