Fashion

Terug in de tijd met: de trenchcoat

Ooit begonnen als regenbestendige jas voor in oorlogstijd, is de trenchcoat nu een classy coat waar iedereen in wil worden gezien. Vooral de jassen van Burberry en Aquascutum zijn al decennia lang favoriet. Maar er valt nog veel meer te vertellen over deze jas en daarom gaat Fashionscene terug in de tijd met de trenchcoat!

De trenchcoat is zo'n klassieker waarvan iedereen er wel eens één in z'n kast heeft hangen, van studenten en zakenvrouwen tot de stars in Hollywood en rondom de catwalks. En ja, ook wij hullen ons graag in een exemplaar.

Terug in de tijd met de trenchcoat celeb collage

Trenchcoat fans Victoria Beckham, Beyoncé, Olivia Palermo en Jessica Alba

Terug in de tijd met de trenchcoat streetstyle collage

Streetstyle inspiratie van Tommy Ton, Vanessa Jackman en The Sartorialist

De trenchcoat is een stijlvolle, gevoerde, doorgaans waterproof jas die veelal is gemaakt van katoen, wol leer of popeline (een soort weefsel van zijde en katoen) en reikt tot rond de knie. Deze double-breasted jas telt oorspronkelijk tien rijen knopen en de populairste kleuren zijn tan, khaki, beige en zwart. Verder zijn er zowel aan het einde van de mouwen als op de schouders kleine riempjes te vinden, met een grotere riem om het middel. Maar liefst twee iconische modehuizen beweren dat ze het eerste exemplaar hebben opgetekend: Burberry en Aquascutum. Een heuse fashion fight dus!

Terug in de tijd met de trenchcoat aquascutum collage1

Aquascutum SS07, SS10 en FW11

Terug in de tijd met de trenchcoat aquascutum collage2

Aquascutum SS12, FW09 en FW10

Terug in de tijd met de trenchcoat burberry campagne1

Terug in de tijd met de trenchcoat burberry campagne2

Terug in de tijd met de trenchcoat burberry campagne3

Geen Burberry campagne of Aquascutum show zonder trenchcoat!

Of het nu Burberry of Aquascutum is geweest dat de eerste trenchcoat heeft ontworpen, zeker weten we dat de oorsprong van deze jas met de oorlog te maken heeft. Want eigenlijk verraadt de naam van het kledingstuk zijn afkomst al: het Engelse 'trench' betekent in onze moerstaal 'loopgraaf'. De trenchcoat is tijdens de Eerste Wereldoorlog een lichter alternatief voor de zware jassen die Britse en Franse soldaten normaliter dragen.

Terug in de tijd met de trenchcoat burberry4

Affiche voor Burberry trenchcoats ten tijde van de Eerste Wereldoorlog

De soldaten dragen de trenchcoat vooral als windbreker of regenjas, niet als bescherming tegen de vrieskou of sneeuw. Tijdens WOII zijn de jassen nog steeds populair onder lieden van het leger, zowel in Europa en Amerika. Al kiezen ook steeds meer soldiers voor korte jacks, omdat deze wat wendbaarder zijn.

Weetje: Burberry of Aquascutum, bewijzen wie de eerste trenchcoat heeft ontworpen blijft lastig. Wel krijgt Thomas Burberry credits voor het uitvinden van een belangrijk trenchcoat stofje in de 1870's: gabardine. Dit is een uniek wolmateriaal dat tegen water kan, duurzaam en bijna kreukvrij is en goed ventileert.

Veel veteranen blijven na hun oorlogstijd trenchcoats dragen en kiekjes van stoere soldaten in hun lange jassen gaan de hele wereld over. De unisex jas met de toch wat duistere achtergrond is hot. Na 1945 dragen met name business women 'm en mannen combineren de jas met een fedora. In de swingende sixties dragen Mods trenchcoats als alternatief voor de parka.

Terug in de tijd met de trenchcoat we heart it bat

Audrey Hepburn gaat in ieder geval wel chic gekleed in Breakfast At Tiffany's (1961)

En nu? Alles is simpelweg mogelijk. Ga voor een klassiek exemplaar in khaki, draag een trenchcoat in een knalkleur met olijke knopen, naai er leren mouwen aan of takel 'm toe met studs.

Terug in de tijd met de trenchcoat we heart it

Gevaarlijke trench via We Heart It

Wij shopten twee trenchcoats voor tussen de seizoenen door!

terug in de tijd met de trenchcoat bestsellershop1 terug in de tijd met de trenchcoat bestsellershop2

Links: donkerblauwe trenchcoat van Vero Moda (€ 69,95)
Rechts: paprikarode trench van Vila (€ 44,95)

Heb jij een trenchcoat aan de kapstok hangen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top