Fashion

Steven Meisel

Pak er een willekeurige Vogue Italia van na 1998 erbij, en je weet zeker dat de cover ervan door Steven Meisel geschoten is. Naast de Italiaanse redactie huren ook labels als Lanvin, Calvin Klein en Balenciaga de Amerikaanse fotograaf regelmatig in. Wij vertellen je alles over dit fashion icoon!

Steven Meisel portret

Steven Meisel.

steven meisel vogue italia collage

Vogue Italia covers, uiteraard allemaal door Steven Meisel geschoten (linksboven Karen Elson voor de oktober 2011 editie).

Steven Meisel heeft al op jonge leeftijd een fascinatie voor beeld en vormgeving. Je maakt hem als jongetje niet gelukkig met Lego en auto'tjes; hij krijgt liever een schetsboek, potloden en een stijvolle vrouw die hij vervolgens kan tekenen. Bladerend door Vogue en Harper's Bazaar doet hij inspiratie op voor zijn eigen tekeningen. In deze modebijbels ziet hij topmodellen als Twiggy en Veruschka voorbij komen, van wie hij op z'n zachtst gezegd idolaat is.

Als 12-jarig jongetje haalt hij al diverse stunts uit om dichterbij zijn idool Twiggy te komen. Zo staat hij uren voor een studio om haar maar te kunnen ontmoeten. Dat toonaangevende modebladen en modellen tegenwoordig voor hém in de rij staan, had hij waarschijnlijk nooit durven dromen...

steven meisel twiggy shoot

Twiggy (dan al enkele jaartjes ouder) door Steven Meisel voor Vogue Italia.

Met zo'n grote liefde voor mode, modellen en beeld an sich, kan het niet anders dan dat Steven een kunstzinnige opleiding volgt. Hij studeert aan de High School of Art and Design en Parsons The New School for Design. Uiteindelijk studeert hij af in mode-illustratie. Zijn eerste grote klussen na het behalen van zijn diploma zijn voor designer Halston en Women's Wear Daily. Niet de minsten in de fashion business!

Hoe snel hij ook als illustrator aan de slag kan, zijn hart blijkt tóch bij fotografie te liggen. Meisel heeft het idee dat tekeningen old fashioned zijn en de fotocamera het medium van de toekomst is. Hij begint voorzichtig aan zijn nieuwe carrière door modellen in zijn appartement in New York of op straat te kieken. Op deze manier komt hij in contact met Seventeen magazine, wat hem zijn eerste job als fotograaf oplevert.

Vanaf dit moment gaat is het all the way up voor Meisel. Na Seventeen volgen W, de Amerikaanse en Italiaanse Vogue en merken als Versace, Dolce & Gabbana, Anna Sui (met wie hij best buds is) en Louis Vuitton. Bovendien vertrouwt Miuccia Prada haar Prada campagnes sinds 2004 alleen maar aan Meisel toe. Ook heeft de fotograaf goede connecties binnen de muziekindustrie. Onder meer BFF Madonna en Mariah Carey laten zich graag vastleggen door 'hun' Steven.

steven meisel madonna louis vuitton

Madonna door Steven Meisel voor Louis Vuitton.

steven meisel dolce gabbana campagne

Een 'oude' Dolce & Gabbana campagne door Steven Meisel.

In de nineties gaat zijn carrière als een speer, net als die van supermodellen als Christy Turlington, Naomi Campbell en Linda Evangelista. Hij wordt tijdens feestjes graag omringd door deze modetoppers en zet ze op de gevoelige plaat voor vaste klanten. Steven Meisel staat nu minder in the picture -al heeft hij het nooit prettig gevonden om zelf te worden gefotografeerd-, maar de hoeveelheid opdrachten is er allesbehalve minder om geworden.

Ook 'ontdekt' hij nog steeds modellen. Lara Stone, Coco Rocha, Karen Elson (Meisel stimuleerde haar om beide wenkbrauwen af te scheren), Liya Kebede en Doutzen Kroes zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Ja, als huisfotograaf voor Vogue Italia en Prada heb je zulke macht in handen...

Steven Meisel prada campagne

steven meisel prada lara stone

Prada campagnes, met onder Lara Stone.

Naast sommige vrij commerciële klussen die Meisel krijgt, is een ander groot deel van zijn werk controversieel te noemen. Van een politiek of sociaal statement hier en daar is Meisel dan ook niet vies. Zo schoot hij eens een Vogue Italia shoot, waarin commentaar was verwerkt over de strenge regels die Amerika na 9/11 opstelde. Ook gaat hij gevoelige kwesties als milieuvervuiling, plastische chirurgie en racisme niet uit de weg. You go, Steven!

steven meisel 911 vogue italia

steven meisel vogue italia plastic surgery

Shoots met een boodschap van Steven Meisel voor -uiteraard- Vogue Italia.

 

Wij zijn groot fan van Steven Meisel's werk, jij ook?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top