Fashion

10x size issues in de mode-industrie

Vogue Italia maakte onlangs een duidelijk statement door een online petitie op te zetten tegen pro-anorexia sites. Geïnspireerd door deze actie, gingen wij op zoek naar nog meer size issues, die discussies op deden waaien binnen en buiten de modewereld. Check nu onze top 10!

10x size-issues collageI


Links: Kate Moss kon op veel woede rekenen, toen ze in 2009 haar levensmotto onthulde: 'Nothing tastes as good as skinny feels'. Volgens critici zou ze met deze uitspraak eetstoornissen onder tienermeisjes en jonge vrouwen aanmoedigen. Toch heeft de superslanke Kate er tot nu toe niet minder reclame deals met grote modehuizen aan overgehouden... Rechts: Zangeres Beth Ditto is een big lady die al aardig wat ervaringen met de fashion industry heeft gehad. Zo ontwierp deze dame met gouden strot een plus-size lijn voor Evans (het 'grotere' zusje van het Britse Topshop) en paradeerde ze over de catwalk voor Jean Paul Gaultier. Met als belangrijkste boodschap: mode is meer dan alleen size 0.

10x size issues collageII


Links: Tom Ford maakte niet veel nieuwe vrienden, toen hij eind vorig jaar verkondigde geen dikke mensen te willen zien in zijn winkels. Hoe talentvol en succesvol je ook bent als ontwerper, met dat soort opmerkingen kom je gewoon niet weg. Zou deze hatelijke opmerking iets te maken hebben met frustraties, veroorzaakt door het dieet dat hij al sinds zijn 13e volgt? Rechts: Zo'n 1,5 jaar geleden overleed het Franse model Isabelle Caro, op slechts 28-jarige leeftijd. Zelf lijdend aan anorexia, zette ze zich jarenlang in voor de strijd tegen deze levensgevaarlijke ziekte. Waarschijnlijk herken je haar wel van de Nolita campagne, waar ze met haar uitgemergelde, naakte lichaam voor poseerde.

10x size issues collageIII


Links: Diane von Furstenberg bekommert zich als voorzitter van de Council of Fashion Designers of America regelmatig om de werkomstandigheden van piepjonge modellen. Begin dit jaar heeft het CFDA daarom extra regels opgesteld die tijdens fashion weeks gelden. Zo is er een minimumleeftijd ingesteld van 16 jaar, moeten er genoeg breaks zijn tussen de shows door en worden modellen met eetproblemen beter begeleid door professionals. Rechts: Invloedrijke magazines als Vogue en V hebben al meerdere Size Issues uitgebracht, waarin eens aandacht wordt besteed aan beauties in all sizes. De editie die ons het meest bij is gebleven, is V's Size Issue van 2010. Met een 'dunne versus dikke modellen' editorial en plus-size modellen in street fashion.

10x size issues collageIV


Links: Kim Noorda is één van de weinige topmodellen die er openlijk voor uitkwam aan anorexia nervosa te lijden. Een dappere stap van deze Nederlandse schone! Gelukkig lijkt het de laatste tijd qua gezondheid weer beter te gaan met Kim. Ook heeft ze nog genoeg werk: ze doet editorials en exclusievere catwalk klussen. Wij spotten haar toen ze de show van Tony Cohen op de AIFW opende! Rechts: Ralph Lauren heeft met zijn campagnes al verschillende Photoshop schandalen veroorzaakt. Er zijn minstens drie campagnes, waarbij de modellen tot belachelijk dunne wezentjes zijn gephotoshopt. Driemaal is scheepsrecht zou je zeggen...

10x size issues collageV


Links: Crystal Renn is het meest bekende jojo-model. Iedere keer als ze van plus-size naar size 0 ging en vice versa, kon ze rekenen op de nodige aandacht van de modepers. Nu is Crystal een van de hotste tickets in model town; onder meer Vogue, Interview en Elle staan voor haar in de rij! Wij hopen dat deze beauty vrede heeft gevonden met haar eigen lijf en nóg meer grote klussen binnenhaalt. Rechts: Ook Gemma Ward kreeg de pers over zich heen, toen ze plots flink wat kilo's aankwam en niet langer als model over de internationale catwalks schreed. Begrijpelijk was, dat ze er niet veel kwijt over wilde. Maar waarschijnlijk had het te maken met de dood van haar voormalige vriend, acteur Heath Ledger. Na het verliezen van de 'overtollige' kilo's nam ze acteerlessen. Nu staat ze op het toneel en schittert ze in films, waaronder deel 4 van Pirates of the Caribbean!

Heb je nog even niet genoeg gehad van fashionable lijstjes? Check dan ook deze edities van onze '10x' rubriek!

- 10x van model tot mode-icoon
- 10x modellen tweelingen
- 10x iconische celeb trouwjurken

(Tekst: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top