Fashion

Discriminatie in modeland?

Alle skinny ass modellen hoeven niet meer op werk voor de Madrid Fashion Week te rekenen. De Nicole Richie's en Teri Hatchers van deze wereld moeten tegen gegaan worden en daarom heeft de organisatie van de Spaanse fashion week besloten gratenpakhuizen van de catwalk te weren.

Dit dus niet op de catwalk in Madrid!Gesteund door lokale politici willen de organisatoren een statement maken in de strijd tegen eetstoornissen. Zij willen tijdens hun fashion week het beeld van gezonde, mooie mensen promoten en dit kan in hun ogen niet met modellen die zwaar onder het gemiddelde gewicht zijn. Het wordt ook echt serieus aangepakt; potentiële modellen worden gewogen en gemeten en wanneer het BMI (body mass index) onder de 18 uitkomt, wordt de desbetreffende dame afgewezen. Richtlijn is dat een model van 1.75 m minimaal 55 kilo moet wegen. Mochten Kate Moss en Spaans topmodel Esther Canadas zich aanmelden voor de shows; tough luck girls! Met een BMI van slechts 14 worden zij als ongezond gekwalificeerd…

De actie van de Madrid Fashion Week heeft wat kwaad bloed gezet bij diverse modellenbureaus. “Ik vind het belachelijk. Ik snap dat ze een bepaald statement willen maken met gezonde, mooie vrouwen, maar wat dacht je van discriminatie ten aanzien van het model? En dan is er ook nog zoiets als de vrije keus van de designer. Het zal de carrière van natuurlijk slanke modellen schaden,” aldus Cathy Gould, directeur van Elite Noord-Amerika.

 

Madrid heeft een van de kleinere fashion weeks dus of er met dit statement echt iets bereikt zal worden? London Fashion Week heeft bijvoorbeeld al aangegeven dit voorbeeld niet over te nemen.

 

Ach, in ieder geval is hiermee wel weer aandacht geschonken aan de ernst van eetstoornissen. En natuurlijk zijn er modellen die van nature geen grammetje vet aan hun lijf hebben. Maar voor diegene die het wel hebben: lang leve de curves! (VM)

Deel dit artikel
Back to top