Lifestyle

Dit ochtendritueel maakt je consistent gelukkiger

Dit ochtendritueel maakt je consistent gelukkiger

Vaak start de stroom met negatieve of angstige gedachten al zodra je in de ochtend je ogen opent. Het is ons instinct om de omgeving te scannen voor mogelijke gevaren, maar het staat ook een onbezorgd begin van de dag in de weg. Volgens Amerikaanse schrijfster Geneen Roth is er een manier waarop we dit negatieve gedachtepatroon kunt doorbreken en het kost je maar vijf minuutjes.

Geneen Roth, auteur van de boeken 'Woman Food and God' en 'Lost and Found' doet namelijk het volgende: wanneer ze wakker wordt stelt ze zichzelf de vraag 'Wat is er niet mis op dit moment?' en dan maakt ze een lijstje van vijf dingen. Het antwoord mag zo gek of eenvoudig zijn als jij maar wilt. Bijvoorbeeld: Ik ben vandaag wakker geworden, het is een nieuwe dag op aarde, ik ben in Nederland geboren, ik heb een dak boven mijn hoofd, ik ben gezond, ik ga zo ontbijten, ik heb een lieve partner naast me in bed liggen, ik heb de allerleukste hond, mijn familie is gecompliceerd, maar ik hou wel van ze, ik heb knettergekke vrienden, ik heb ogen waarmee ik kan zien en oren waarmee ik kan horen, ik leef in vrijheid etc. Vervolgens zorgt ze ervoor dat het niet bij een lijstje blijft, maar dat ze de dingen echt laat binnenkomen door er écht even bij stil te staan en er gedurende de dag aan terug te denken. 

Geneen Roth gelooft er sterk in dat de kleinste dingen het grootste verschil kunnen maken. Het ochtendritueel is daarnaast gebaseerd op dankbaarheid, wat onlosmakelijk verbonden is met geluk. Dankbaarheid helpt mensen om meer positieve emoties te voelen, te genieten van goede ervaringen, hun gezondheid te verbeteren, om te gaan met tegenspoed en sterke relaties op te bouwen. Naast dit vijf minuten durende ochtendritueel doet Geneen meer om haar chaotische hoofd te kalmeren en structuur te vinden en dat is dat ze elke dag beweegt (het liefst buiten), ze gaat om 10 uur 's avonds naar bed en een paar keer per dag probeert ze uit haar hoofd en in haar lichaam te gaan. Door haar armen en benen voelen, om zich heen te kijken, als een kind, verbaasd over alles. 

Ga jij proberen om dit ochtendritueel eigen te maken?

Dit ochtendritueel maakt je consistent gelukkiger

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top