Haarverzorging

Dit is wat jouw dode haarpunten over jou zeggen

Dit is wat jouw dode haarpunten over jou zeggen

Handen omhoog als jij ook geregeld de (dode) puntjes van je haar bekijkt? Tijdens het ‘bestuderen’ is het je vast weleens opgevallen dat er meerdere soorten gespleten haarpunten zijn. De wetenschap nam de meest voorkomenden onder een loep en kwam tot interessante feitjes. Hieronder een overzicht en nadere uitleg. Lees je mee?
 

The Basic Split


De Basic Split is de meest voorkomende soort. Hierbij worden de haarcellen nog grotendeels bijeengehouden, maar zitten ze wel in het beginstadium van een grotere scheiding. Het is in dit geval gelukkig nog niet te laat om je lokken te redden, ze hebben alleen wat extra verzorging nodig. Gebruik bij het wassen van het haar een hydraterende shampoo en conditioner om het weer gezond te maken.

The Mini


Net als de Basic Split is de Mini ook een veel voorkomende gespleten haarpunt soort in zijn beginstadium. Ook hier geldt; het haar heeft extra aandacht nodig, maar is gelukkig niet onherstelbaar.

Fork in the road


Bij de Fork in the road is te zien dat het schadeproces al in een verder stadium is dan bij zijn twee voorgangers. In dit geval heeft je haar baat bij een voedende haarmasker. Maak hier één a twee keer per week gebruik van. Plan daarnaast regelmatig een haardetox in.

The Tree


Bij de Tree is te zien dat er aan één kant van het haar maar schade van de haarvezels is dan aan de andere kant, waardoor er verschillende vertakkingen ontstaan. Wat je moet doen in dit geval? Zo snel mogelijk een afspraak bij de kapper inplannen. Een knipbeurt is helaas onvermijdelijk als je weer gezonde lokken wilt. Zorg ervoor dat je na je kappersbezoek producten gebruikt die beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer en/of gebruik van hittebronnen. 

The Candle


De Candle is een voorbeeld van significant verlies van haarcellen die de buitenste haarlaag vormen. Er heeft zich in dit stadium nog geen haarspleet gevormd, maar dit kan elk moment gebeuren. Ook in dit geval luidt het devies; breng een bezoek aan de kapper. Je écht hoeft niet meer te laten doen dan de haren bij te laten punten.

The Knot


De Knot zagen de wetenschappers veelal bij krullend haar. Dit is te wijten aan het feit dat deze haarsoort sneller door de war zit en hierdoor zelf knopen vormt in de afzonderlijke haartjes. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het haar heel voorzichtig - met beleid - te kammen of te borstelen. 

Heb jij last van gespleten haarpunten?

Beeld: iStock, Kevin Peralta
Deel dit artikel
Back to top