Fashion

De fout die we maken bij het opruimen van onze kast

De fout die we maken bij het opruimen van onze kast

Word jij ook zo aangetrokken tot de foto's van minimalistische kledingkasten en ruimtes die je op Instagram en Pinterest ziet? Je weet wel over welke we het hebben: de kledingrekjes met op de hangers een aantal prachtige key pieces met daarboven een plankje met een paar witte sneakers, leren boots en zwarte pumps en dit alles in een cleane en stijlvolle, maar vooral overzichtelijke ruimte. Iedereen valt voor deze beelden en wij leggen je uit waarom.


Je kent het bekende probleem wel: een kledingkas vol met kleding en niets om te dragen. Dat komt omdat je geen overzicht hebt. Het is wetenschappelijk bewezen dat onze hersenen minder goed functioneren in een rommelige en onoverzichtelijke ruimte. We kunnen informatie namelijk veel beter verwerken in een simpele en cleane omgeving. 

De fout

Waar het dan misgaat? De nummer 1 fout die we maken is dat we onze kastruimte willen organiseren, zonder dat we bereid zijn om iets weg te doen. Dus we schudden je graag even wakker: je zult nooit het Instagram plaatje bereiken als je niet eerst kleding gaat wegdoen.


Ken je de 80-20 regel? Over het algemeen dragen wij 20% van onze kleding 80% van de tijd. De overig 80% van onze kleding ligt daar maar te liggen en stof te verzamelen. Met andere worden: kleding die je toch niet draagt (omdat het beschadigd is of om een andere reden) mogen weg. Wat je er vervolgens mee doet: verkopen of naar een goed doel, is aan jou. Maar schrappen is key. Eerst jouw kledingverzameling downsizen, vervolgens kun je gaan organizen.

De oplossing

Hoe pak je dit aan? Begin met het wegdoen van items die er eigenlijk alleen nog zijn vanwege hypocriete gedachtes als 'maar misschien ga ik deze nog een keer dragen' of 'dit was een cadeautje dus ik mag hem niet wegdoen'. Deze gedachtes geven de kleding veel meer waarde dan ze zouden moeten hebben. Het kan een emotioneel proces zijn om spullen weg te doen die je associeert aan positieve herinneringen, maar in werkelijkheid mogen we niet vergeten dat het materiaal is. En al deze materialen bij elkaar zorgen voor een rommelige omgeving. Natuurlijk kun je het organiseren door het op kleur of categorie te hangen of door het netjes op te vouwen, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing. Wegdoen dus!


Wanneer je het proces van letting-go hebt overleefd, zul je zien dat het letterlijk en figuurlijk oplucht. Je hebt weer overzicht in je kast en rust in je hoofd, waardoor het aankleedproces ook direct een stuk sneller en gemakkelijker gaat! Succes! 

 


Beeld: House of Valentina en Stylizimoblog.com

Deel dit artikel
Back to top