Fashion

VANESSAMORIN

Vanessa Morin voormalig ontwerper van het prachtige label Damir Doma is voor haar zelf begonnen. Zij lanceerde haar label onder haar eigen naam, 

VANNESAMORIN. BFR was nieuwsgierig naar de creatieve kronkels van Vanessa, waarom ze voor zichzelf begonnen is en het geheim achter haar geweldige contemporary designs. Waar haal jij je inspiratie vandaan in het dagelijks leven? "Ik laat me inspireren door met momenten en objecten uit het verleden. Ik struin graag rond in oude boeken winkeltjes, antique zaken, op zolder en in tweedehands kleding winkeltjes. Soms vindt je iets waardoor je even mee wordt genomen naar het verleden. Door het werken met vormen en texturen vertaal  ik het verleden naar het heden in mijn ontwerpen. Herken jij je persoonlijke stijl terug in je ontwerpen? "Ja, ik denk dat je mijn persoonlijke stijl wel terug ziet in mijn ontwerpen. Mijn stijl varieert van een sportieve, relaxte look met een zachte uitstraling tot avantgardistische, vrouwelijke stuks met een touch van elegantie."

Jouw collectie lijkt een mix van urban en verfijnde elegantie, hoe zou jij je collectie omschrijven?

"Ik creëer mode waar over nagedacht is, ik focus me op precisie en details. Mijn collectie is comtemporary en strak wat resulteert in een casual maar toch een luxe, elegante en vrouwelijk gevoel. Ik vind het belangrijk dat mijn kleding comfortabel genoeg is om overdag te dragen en aan het einde van de dag getransformeerd kan worden naar een avond look. Ingetogen en eenvoudig aan de oppervlakte maar met veel mogelijkheden. Door de gelaagde structuur kun je de stuks aanpassen aan het moment en aan het individu. Mijn collectie in drie woorden: Progressief, Mystiek en Onderscheidend."

Je hebt meegewerkt aan de collectie Silent van Damir Doma. Wat heeft je doen besluiten voor je zelf te beginnen?

"Ik heb meer dan 5 jaar voor Damir Doma gewerkt, daar heb ik de kans gekregen om van het begin tot eind betrokken te zijn bij het ontwerp proces. Het creëren en in de markt zetten van een succesvolle collectie vanaf het concept, de ontwikkeling tot en met het produceren ervan. Hierdoor heb ik de ervaring, kennis en het zelfvertrouwen opgedaan om voor mijzelf te beginnen. In samenhang met het vertrouwen en de kennis van mijn vader was het het perfecte moment om de stap naar een eigen collectie te maken."

Hoe ziet jouw ontwerp proces eruit, van idee naar product?

"Ik begin met een onderzoek fase, boeken lezen, surfen op het internet op zoek naar inspirerende beelden, het bezoeken van expo's en rommelmarktjes. Als ik een interessant onderwerp heb gevonden, ga ik dit uitwerken op een moodbord, hierop plaats ik stof staaltje, inspirerende beelden, kleuren etc. Na het bezoek aan de stoffen beurs besluit ik met wat voor kleuren en materialen ik ga werken. Dan volgt een lange periode van schetsen en het uitwerken en reduceren van de ontwerpen tot een collectie. Patronen en samples worden gemaakt waarna de definitieve ontwerpen worden geproduceerd in Italie, Portugal en Polen. De sample collectie komen te hangen in verschillende showrooms in Duitsland en Parijs.

Wat kunnen we verwachten van je volgende collectie?

"De s/s 2014 collectie zal helderder worden met een natuurlijk kleurenpalet van verschillendezachte tinten rood. Gewoven jacquards gemixt met klassieke doch avantgardistische prints, color blocking en zachte kleur gradaties zijn de highlights van de lente zomer 2013 collectie. Het thema van de collectie bestaat uit gevoelige en abstracte (made in-house) magma en lava prints uitgevoerd in grijstinten. Mijn signature zoom achterop de shirts zullen ook terug komen evenals mijn devotie voor geraffineerde patronen en details." Hoe belangrijk is muziek voor jou tijdens het ontwikkelen van je collectie? "Heel belangrijk! Muziek is altijd bij me. Onderweg naar mijn atelier in de ochtend, als ik aan het ontwerpen ben. Je ziet muziek terug in mijn werk zoals in mijn "mood video" VANESSAMORIN a/w 2013."

Ben je een dromer?

"Ik ben meer een realist dan een dromer. Ik heb een heldere en scherpe visie. Ik evalueer wat er om mij heen gebeurt en reageer daar adequaat op. Ik kan me af en toe wel laten meeslepen, zo kan ik af en toe uren bezig zijn met kleine details. In de samenwerking met mijn partners en in mijn manier van communiceren handel ik punctueel, wel overdacht, goed voorbereid en georganiseerd." Als je geen modeontwerpster was geworden, wat dan wel? "Ik wilde vroeger altijd een Formule 1 coureur worden. Als ik een ander beroep zou moeten kiezen dan zou ik waarschijnlijk interieur ontwerpen of mijn passie voor de natuur, dieren en het plattelandsleven volgen."

VANESSAMORIN.com

Deel dit artikel
Back to top