Fashion

Moet je nieuwe kleding wassen voordat je het draagt?

Moet je nieuwe kleding wassen voordat je het draagt?

Stel, je bent net op een erg succesvolle shopping trip geweest. Je hebt een hoop nieuwe items gekocht en je kunt niet wachten tot je ze kunt dragen en aan je vrienden en familie kunt laten zien. Maar veel nieuwe spullen maken we eerst schoon voordat we ze gebruiken, denk aan nieuwe borden en bestek bijvoorbeeld. Zouden we dat met onze kleding eigenlijk ook niet moeten doen?

Moet je nieuwe kleding wassen?

Het antwoord op deze vraag is ja, en hier zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste, nieuwe kleren worden vaak behandeld met verschillende stofjes. Denk aan chemicaliën die helpen met het afstoten van vlekken, het voorkomen van kreukels en het verzachten van de stof. De resultaten van deze behandelingen zijn erg voordelig voor de kleding, maar als je een gevoelige huid hebt, kun je hier irritatie door ervaren. Je huid kan op een vervelende manier reageren op deze stofjes, bijvoorbeeld met uitslag. Kledingfabrikanten zijn niet verplicht om te vermelden dat ze deze stofjes gebruiken, daarom is het voor een gevoelige huid altijd verstandig om voor zekerheid te kiezen en je kleding dus eerst even te wassen.

Daarnaast weet je niet waar jouw nieuwe kledingstuk allemaal is geweest en wie het allemaal heeft aangeraakt. Je weet niet waar mensen hun handen zijn geweest, maar de bacteriën zijn er hoogstwaarschijnlijk wel. Daarnaast kunnen er vlekjes in je kleding zitten van mensen die de kleding hebben gepast voordat jij het afrekende. Denk aan vlekjes van deodorant of make-up. De zorg over bacteriën op je pas gekochte kleding is vooral aanwezig wanneer je tweedehands kleding koopt. Deze items hebben een eigenaar gehad voor jou, en dus weet je niet hoe ze hiermee om zijn gegaan.

Zo reinig je nieuwe kleren

Nu je weet dat je nieuwe kleding het beste even kunt wassen voordat je het draagt, is het handig om te weten hoe je dit aanpakt. Veel kleren kun je gewoon wassen zoals is aangegeven op het wasvoorschrift. Maar om ervoor te zorgen dat je kleding goed gedesinfecteerd wordt, kun je je kleding het beste op een hoge temperatuur wassen. De meeste kledingstukken zullen hier geen schade door oplopen. Wat wel vaak schade veroorzaakt is de droger. Laat je kleding daarom drogen aan de waslijn, bij voorkeur in het zonlicht. Uv-straling werkt namelijk ook erg goed bij het doden van bacteriën

Mocht je tweedehands kleding hebben gekocht of te maken hebben met kwetsbare kledingstukken, dan kun je deze het beste met de hand wassen. Gebruik hiervoor ook weer warm water, en desinfecterend wasmiddel. 

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top