Lichaamsverzorging

Extreem droge huid? Dat komt misschien door deze (verrassende) oorzaken

Extreem droge huid? Dat komt misschien door deze (verrassende) oorzaken

In de winter merk je sneller dat je huid een stuk droger is, maar ook extreme hitte doet niet altijd goed. Je huid jeukt meer, je hebt meer last van schilfertjes en ziet er droger uit. Soms smeren we ons een ongeluk, maar lijkt niks te helpen. Dat is heel vervelend, maar soms zijn er oorzaken voor een droge huid waarvan we niet wisten dat ze zorgen voor een droge huid.

Factoren voor een droge huid

Er zijn een hoop factoren die zorgen voor een droge huid. De één heeft dan ook meer of sneller last van een droge huid dan de ander. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en lukt het maar niet om van je droge huid af te komen. In plaats van honderd laagjes crème of lotion smeren, kijken we naar mogelijk oorzaken van een droge huid.

1.    Te veel heet douchen

Als jouw huid gevoelig is om snel droog te worden, raden we te veel en te heet douchen sterk af. Zeker in combinatie met zeep of douchegel laat jouw huid erg droog worden. Het hete water en de (uitdrogende) zeep die je gebruikt, zorgen ervoor dat je huid dunner wordt en de natuurlijke barrières verdwijnen. Ook een lang en heet bad zijn boosdoeners voor een droge huid. Gebruik in dat geval een badolie en blijf niet te lang in bad. Douche niet te lang, gebruik zeep alleen bij je oksels en lies en smeer jezelf na het douchen in met een hydraterende crème of lotion.

2.    Je leefruimte is niet ‘vochtig’ genoeg

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar een hele ‘droge’ ruimte zorgt ook voor een droge huid. Zeker in de winter, wanneer de verwarming vaak aanstaat, is je leefruimte. Vooral in de slaapkamer, waar je een hele nacht doorbrengt, is het belangrijk dat het enigszins ‘vochtig’ is. Zet hier dus (niet te lang) de verwarming aan of zet af en toe het raam open. Er zijn ook speciale luchtbevochtigers die je bij de verwarming neerzet.

3.    Je eet weinig tot geen fruit

Fruit eten is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid niet uitdroogt. Je bent wat je eet en in fruit zitten veel dingen die zorgen voor een stralende huid. Zo helpt vitamine C voor de aanmaak van collageen. Dit is essentieel voor een huid die er gezond en gehydrateerd uitziet. Gooi je mandje volgende keer dus maar vol met sinaasappels.

4.    Je drinkt niet genoeg water

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het is daarom ook belangrijk om veel water (minstens twee liter) te drinken op een dag. Ook dit zorgt ervoor dat je huid goed gehydrateerd blijft en dus minder snel uitdroogt.

5.    Je kleding en beddengoed is niet schoon

Dit is misschien een oorzaak waar je niet snel aan denkt, maar wat zeker van invloed is op hoe droog je huid is. Vieze kleding en beddengoed zit namelijk vol met bactieren die voor een droge huid zorgen. Gooi dus niet alleen je kleding, maar ook sjaals en mutsen in de was en verschoon je bed één à twee keer per week.

6.    Je slaapt niet goed genoeg

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je huid goed herstelt. Dit zorgt er automatisch ook voor dat je huid minder droog is. In je slaap maakt je lichaam meer collageen aan. Zoals we al eerder aankaartten, zorgt collageen ook voor een minder droge huid. Op tijd je bed in dus.

Zoals je ziet zijn er heel wat oorzaken die zorgen voor een droge huid. Er zijn ook een aantal auto-immuunziektes, zoals eczeem en psoriasis, die zorgen voor een droge huid. Twijfel je over of je dit hebt, bezoek dan zeker een huisarts die je helpt de juiste oorzaak vast te stellen.

Bron: Glamour UK
Beeld: Triocean, iStock
Deel dit artikel
Back to top