Gezichtsverzorging

Bultjes onder je ogen? Dit is wat je wil weten over milia

Bultjes onder je ogen? Dit is wat je wil weten over milia

Grote kans dat je nog nooit van het milia hebt gehoord. Het klinkt als een meisjesnaam, maar het gaat toch echt heel ergens anders over. Het gaat hier namelijk over een huidziekte. Misschien heb je al een hele tijd last van kleine, witte bultjes onder je ogen, waarvan je denkt dat het acne is. Nou, het kan mogelijk ook milia zijn. Hè, wat?

Wat is milia?

Laten we eerst even uitleggen wat milia is. Hoe ziet het er precies uit? Milia zijn kleine, witte of geelachtige blaasjes (cysten) gevuld met keratine. Het wordt ook wel een gerstekorrel genoemd (milk spot in het Engels). Sommige mensen denken misschien dat het mee-eters zijn, maar dat zijn ze mogelijk dus niet. Milia verschijnt altijd onder je ogen en heel soms ook op je ooglid. Daarnaast zie je het ook vaak rond je neus en op je wangen.

Wat veroorzaakt milia?

Het vervelende aan milia is dat het altijd uit het niets verschijnt. No worries, het is niet gevaarlijk, maar we snappen dat het vervelend kan zijn. En dan zijn sommige mensen helaas nog iets kwetsbaarder voor milia dan anderen. Zo ben je gevoeliger voor milia, wanneer je een vettere huid hebt. De gerstekorrels ontstaan namelijk door resten zoals talg en opgehoopte dode cellen, die vast komen te zitten in je poriën. Daarnaast ontstaat het ook sneller na verbranding door de zon, een laserbehandeling of blaren.

Wat milia nog meer kan veroorzaken zijn dikke, voedende gezichts- en oogcrèmes. Heb je last van de bultjes? Gebruik dan eens een lichtere crème en niet-comodogene crèmes voor een betere huid.

Zo kom je van milia af

Misschien ben je geneigd om je kleine bultjes uit te knijpen, maar doe dat liever niet. Dan maak je het alleen maar erger. Als je echt snel ervan af wilt, neem dan contact op met een huidspecialist. De dermatoloog kan de milia vervolgens ‘ontdooien’ met een steriele naald. Het is geen pijnlijke behandeling en duurt ook niet lang. Wees na zo’n behandeling wel even voorzichtig met direct zonlicht en smeer je extra goed in.

Hoe voorkom je milia?

Als je dan eindelijk van de irritante bultjes af bent, wil je natuurlijk milia voorkomen. Dat is zeker mogelijk. Zo moet je je gezicht regelmatig exfoliëren met glycolzuur of salicylzuur. Wees wel voorzichtig met het gebied rond je ogen. Gebruik daarvoor speciale oogcrèmes, die goed worden geabsorbeerd en de poriën rond je ogen niet verstoppen. Hydrateren is ook heel goed voor je huid.

Verder kun je je lifestyle aanpassen. Probeer beter te slapen, rook niet en haal altijd netjes je make-up van je gezicht voor het slapengaan – hoe moe je ook bent. Gebruik daarnaast zo min mogelijk beautyproducten die op olie gebaseerd zijn, zoals bijvoorbeeld bepaalde make-upremovers. Het zijn allemaal dingen, die milia kunnen voorkomen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top