Gezichtsverzorging

Dit zijn de skincare ingrediënten die je nooit mag combineren

Dit zijn de skincare ingrediënten die je nooit mag combineren

Het samenstellen van een goede skincare routine voelt soms alsof je er een wetenschapper voor moet zijn. Ingrediënten hebben moeilijke namen en niet alles kun je zomaar combineren. Toch wil je het liefst alle voordelen uit je producten halen. Het combineren van sommige producten kan helaas sommige effecten tegengaan. Dit zijn daarom de ingrediënten die je nooit mag combineren.

SPF en make-up/dagcrème

SPF is er om ervoor te zorgen dat onze huid goed beschermd is tegen de zon. Het gebruik hiervan helpt onze huid om verbranding te voorkomen en om ons te beschermen tegen schadelijke straling. Om zo veel mogelijk uit deze bescherming te halen, hoor je zonnebescherming als een enkele laag op je huid te dragen. Meng het daarom nooit met je make-up of je andere huidverzorging. Dit vermindert namelijk het beschermende effect.

Niacinamide en vitamine C

Niacinamide, ook wel bekend als vitamine B, is een antioxidant die onze huid kan helpen met het wegwerken van irritatie. Vitamine C is ook een antioxidant. Toch werken ze niet lekker samen. Wanneer deze producten samenkomen, wordt het effect van beide sterk verminderd. Mocht je toch graag allebei willen gebruiken in je routine, laat dan minimaal tien minuten vrij tussen het gebruik van de serums zodat het eerste product goed in kan trekken. Niacinamide is met zo goed als ieder ander ingrediënt goed te combineren!

Retinol en vitamine C, benzoylperoxide en AHA/BHA zuren

Retinol is soms een lastig ingrediënt. Het zorgt ervoor dat onze huid sneller nieuwe huidcellen aanmaakt en dus dode huidcellen sneller afstoot. Dit kan de zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes verminderen en kan acne bestrijden. Helaas kan retinol erg irriterend zijn. Je kunt het daarom beter niet combineren met een aantal ingrediënten. Vitamine C is een ingrediënt dat de huid beschermt tegen irritaties van buitenaf, terwijl retinol de huid herbouwt. Deze twee kunnen dus elkaar helpen, maar kunnen irriteren als je ze tegelijk gebruikt. Gebruik ze daarom niet in dezelfde routine.

AHA/BHA zuren zijn exfolianten en kunnen de huid uitdrogen. Retinol kan in combinatie hiermee voor meer irritatie zorgen. Tot slot heffen benzoylperoxide en retinol elkaar op. Hierdoor zijn beide ingrediënten een stuk minder effectief.

Retinol kun je wel goed combineren met hydraterende producten zoals hyaluronzuur. Ook gaat het erg goed samen met SPF.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top