Oogmake-up

Graphic liner met oogschaduw: zo doe je dat!

Graphic liner met oogschaduw: zo doe je dat!

Graphic liner dragen is een statement. Het is aanwezig en gedurfd en ook niet altijd even makkelijk om perfect aan te brengen. Om de look wat te verzachten kun je oogschaduw gebruiken in plaats van eyeliner! Dit is ook een stuk makkelijker dan werken met eyeliner, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Wij zetten alle stappen voor je op een rijtje.

Stap 1: Verzamel de juiste producten

Voordat je aan een look kunt beginnen, is het van belang om de juiste producten voor je neus te hebben liggen. Om een graphic liner te maken met oogschaduw heb je uiteraard oogschaduw nodig. De kleur maakt natuurlijk niet uit, je kunt gaat voor een felle kleur, zwart of bruin of zelfs een glitter oogschaduw. Houd er wel rekening mee dat een oogschaduw vaak wat meer laagjes nodig heeft om dezelfde kleurintensiteit te bereiken als een eyeliner. Een gepigmenteerde oogschaduw is daarom een must! 

Vervolgens heb je een goede oogschaduwbasis nodig. Dit zorgt ervoor dat je oogschaduwliner de hele dag mooi blijft zitten. Kies hier voor een doorzichtige of huidkleurige basis. De Primer Potion van Urban Decay is een favoriet van veel professionals!

Tot slot kun je bepalen voor wat voor soort look je wil gaan. Je kunt met oogschaduw gaan voor een smokey effect, door je oogschaduw wat te vervagen. Maar je kunt ook gaan voor een echte eyeliner look. Dit kun je doen door je oogschaduw te mengen met een zogenaamd mixing medium. Het product Duraline van Inglot is hier een goed voorbeeld van. Hiermee kun je zelf een eyeliner maken van al jouw oogschaduws! Voor de rest van de stappen gaan we er even vanuit dat je kiest voor een smokey look. Met een mixing medium kun je de oogschaduw aanbrengen zoals je ook met een normale eyeliner zou doen.

Stap 2: Doe de ogen eerst

Zeker voor beginners is het verstandig om bij looks met oogschaduw, eerst de ogen te doen en daarna pas de rest van je gezicht op te maken. Voor een smokey liner is dit vooral verstandig. Het kan namelijk zo zijn dat tijdens het blenden van de oogschaduw, er product op plekken terecht komt waar jij dit niet wil hebben. Wanneer je al foundation ophebt, is het lastiger om dit soort uitschieters weg te halen zonder de rest van je make-up te verstoren. Daarnaast kan er ook een beetje poeder van je oogschaduw op je gezicht vallen terwijl je het aanbrengt. 

Stap 3: Leg je basis

Nu kun je echt aan je look beginnen. Nu komt je primer mooi van pas. Breng een dun laagje oogschaduwbasis aan op je oogleden en vervaag dit met je vinger of met een kwast. Je hoeft deze primers niet af te poederen. Door de kleverigheid van de basis blijft de oogschaduw namelijk beter zitten en is deze makkelijker te vervagen.

Stap 4: Creëer je vorm

Nu kun je aan de slag met je eyeliner. Gebruik hiervoor een schuin afgesneden eyelinerkwastje. Zet met de oogschaduw de lijnen voor de eyelinervorm die je in gedachte hebt. Hier mag je vooral lekker creatief mee zijn. Wees ook niet bang om foutjes te maken, oogschaduw is tenslotte makkelijk weg te halen. Zodra je tevreden bent met de vorm van je liner kun je het proces herhalen op je andere oog. Ga pas door naar de volgende stap als je tevreden bent met hoe symmetrisch je ogen zijn. Zodra je overgaat naar de volgende stap wordt het namelijk een stuk lastiger om dit te corrigeren.

Stap 5: Vervagen en intensiveren

Wanneer je tevreden bent met de vorm, kun je de oogschaduwliner vervagen en intensiveren totdat jij blij bent met de hoeveelheid kleur die je hebt opgebouwd. Gebruik voor het vervagen een klein blendingkwastje zodat je meer controle hebt over waar je de oogschaduw precies vervaagt. Wanneer je denkt dat je te veel kleur hebt weggevaagd kun je deze weer opnieuw aanbrengen met je schuine eyelinerkwastje. Gebruik hierbij steeds kleine hoeveelheden oogschaduw. Wanneer je te veel gebruikt, wordt het moeilijker om het product mooi te vervagen. Hierdoor kan je eyeliner snel veranderen in een vlek.

Herhaal deze stappen totdat je tevreden bent met het eindresultaat. Als er oogschaduw op plekken is gekomen waar je dit liever niet hebt, kun je dit makkelijk weghalen met een wattenstaafje en een beetje micellair water. Deze van Garnier blijft een van de beste!

Stap 6: Maak de look af

Zodra je blij bent met je eyeliner kun je de look afmaken met mascara en de rest van je gezicht opmaken. Om ervoor te zorgen dat alles goed blijft zitten kun je de look afmaken met een setting spray, bijvoorbeeld met de All Nighter spray van Urban Decay.

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top