Beauty

Matte make-up is terug: zo bereik jij de look

Matte make-up is terug: zo bereik jij de look

De afgelopen jaren draaide veel make-up trends om glans. Van oogverblindende highlighters tot glass skin. Een mooie glow was essentieel. Toch zien we steeds vaker een matte look terugkeren op social media en in het straatbeeld. Benieuwd naar hoe je deze look bereikt? Wij zetten alle stappen voor je op een rijtje.

Stap 1: Huidverzorging en primer

De basis van iedere goede make-up look is huidverzorging. Hydrateer je huid dus voordat je begint met je make-up met jouw favoriete dagcrème. Het is bij een matte look juist belangrijk dat je huid gehydrateerd is, anders kan je huid erg droog lijken. Vervolgens is het tijd voor een primer. Welke primer je het beste kunt gebruiken hangt af van jouw huidtype. Voor een droge huid is een hydraterende primer aan te raden. Als je een vettige huid hebt kun je het beste een matterende primer gebruiken. Je kunt bij een gecombineerde huid ook de primers combineren door ze alleen aan te brengen op de plekken waar ze nodig zijn. Smeer bijvoorbeeld de matterende primer in je T-zone en de hydraterende primer op de rest van je gezicht. De Studio Fix Shine Control primer van Mac is een fijne matterende primer!

Stap 2: Foundation, concealer, poeder

Zodra je huid goed geprept is, kun je overgaan op het echte werk. Voor je foundation kun je het beste kiezen voor een matte formule. Denk bijvoorbeeld aan de Matte and Poreless foundation van Maybelline. Mocht je een droge huid hebben, dan is het aan te raden om geen matte concealer te gebruiken. Onder de ogen is je huid namelijk vaak iets droger dan op de rest van je gezicht. Een matte concealer zou dit extra benadrukken. Kies daarom voor een concealer die je normaal gesproken ook zou gebruiken. Met een goede matterende poeder kun je vervolgens onder je ogen en op de rest van je gezicht afpoederen. Gebruik hiervoor niet te veel poeder, omdat dit er snel uit kan zien alsof je een dikke laag make-up draagt. 

Stap 3: Contour, blush, highlight

Vervolgens kun je wat dimensie terugbrengen in je gezicht. Je kunt voor een matte look het beste werken met poederproducten. Mocht je toch beter overweg kunnen met crème? Dan kun je deze aanbrengen voordat je het gezicht afpoedert. Je kunt namelijk geen crème aanbrengen over poeder, dit zorgt ervoor dat de make-up loslaat van je gezicht. Voor een contour is het van belang dat je een product gebruikt dat volledig mat is. Bij je blush en highlighter is hier eventueel ruimte voor een beetje glans als je dit zou willen. Ga je voor volledig mat? Skip dan de highlighter of gebruik alleen een matte highlight voor wat extra dimensie. Voor deze stap is het Highlight & Contour pallet van NYX een enorme aanrader!

Stap 4: Ogen en lippen

In deze stap is er iets meer ruimte voor creativiteit. Je kunt ervoor kiezen om oogschaduw te gebruiken, of een eyeliner, of alleen mascara, Mocht je oogmake-up willen gebruiken, zorg er dan ook hier voor dat al je producten mat zijn. Je wenkbrauwen kun je voor deze look doen zoals je altijd doet. Als finishing touch is het tijd voor de lippen. Uiteraard kun je hier het beste kiezen voor een matte lipstick. Vloeibare lipsticks blijven langer zitten maar zijn vaak wat uitdrogend. Om je lippen te beschermen kun je terwijl je je make-up doet, een lippenbalsem dragen. Een normale lipstick is vaak iets minder uitdrogend maar vervaagt sneller. Voor een goede matte lip zijn de Air Matte Lip Colours van Nars erg fijn.

Stap 5: Houd het mat!

Als allerlaatste stap kun je gebruik maken van een matte setting spray, zoals deze van NYX. Zo zorg je ervoor dat je make-up deze hele dag mooi blijft zitten en ook de hele dag mat blijft. Als je een vettige huid hebt, zul je misschien gedurende de dag een aantal keer je gezicht extra moeten afpoederen. Je kunt om extra glans weg te nemen ook gebruik maken van 'blotting paper'. Deze velletjes papier absorberen het vocht op je gezicht en zijn ontzettend makkelijk om mee te nemen in je tas!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top