Haarverzorging

Dit is waarom je haar uitvalt en wat je er tegen doet

Dit is waarom je haar uitvalt en wat je er tegen doet

Iedereen verliest haren, de één meer dan de ander. Wanneer je per dag bosjes met haar uit je haarbos haalt, heeft dat misschien een bepaalde oorzaak. Ondanks dat het waarschijnlijk niet iets is om je zorgen over te maken, is haaruitval niet fijn. Je wil tenslotte geen kale plekken of dun haar. Waarom valt je haar uit en belangrijker nog, wat doe je er tegen?

Waarom valt je haar uit?

Zoals we al even benoemden, verliest iedereen haren op een dag. Omdat je haar ook weer aangroeit, zie je hier niks van. Wanneer je plotseling dun haar of kale plekken hebt, zit er misschien wat meer achter. Bij sommigen is het bijvoorbeeld een vitaminegebrek of heeft het te maken met hormonale schommelingen. Wat zijn nog meer redenen van haaruitval?

Veel stress

We weten inmiddels dat stress een echte boosdoener is. Niet alleen voor je mentale, maar ook voor je fysieke gezondheid. Extreem veel stress uit zich soms ook meer haaruitval. Ondanks dat het angstaanjagend klinkt, is deze vorm van haaruitval (gelukkig) maar tijdelijk. Wanneer je weer minder stress hebt, zal je haar ook minder uitvallen. Zorg dus voor meer rust in je hoofd, train je mindset en ontspan wat vaker.

Te ruig doen met je haar

Inmiddels weten we dat te veel hitte niet goed is voor je haar. Het is zelfs zo slecht, dat je haar ervan uitvalt. Ook wanneer je het te vaak blootstelt aan chemicaliën (bijvoorbeeld door het te verven), valt je haar uit. En nog een shocker, wanneer je te vaak vlechten of strakke staarten draagt, valt je haar sneller uit. Gebruik dus altijd een heat protector of gebruik minder hitte, verf of blondeer je haar niet te vaak en wissel af met verschillende kapsels.

Ook je haar te vaak of juist te weinig wassen kan ervoor zorgen dat je haar sneller uitvalt. Het is daarbij ook belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld shampoo zonder sulfaten en siliconen.  

Niet genoeg voedingsstoffen

Een andere mogelijkheid dat jouw haar uitval is dat jouw eetpatroon de nodige voedingsstoffen mist. Je haarzakjes hebben een bepaalde mix van vitaminen en mineralen nodig om te blijven groeien. Wanneer je van bepaalde voedingsstoffen niet genoeg binnenkrijgt, lijden jouw haarzakjes eronder. Vooral zink en vitamine B zijn belangrijk, maar ook silicium, biotine, foliumzuur en vitamine C doen veel goed voor haargroei. Er zijn verschillende supplementen die je neemt waar deze vitaminen en mineralen inzitten.

vitamine pillen

Hormonen

Veranderingen van hormonen in een vrouwelijk lichaam zijn soms ook een oorzaak van haaruitval. Wanneer je een kind krijgt, je bepaalde anticonceptie slikt of verandert van anticonceptie of je hebt een menopauze zijn allemaal oorzaken voor haaruitval. Dit komt door veranderende hormoonspiegels. In dit geval heb je geduld nodig, want vaak gaat dit vanzelf weer over.

Auto-immuun of schildklierziekte

Sommige auto-immuunziektes zorgen ervoor dat je haar uitvalt. Met name bij alopecia areata, wat zo’n 2 procent van de bevolking op een bepaald moment in z’n leven krijgt. Ook bij een schildklieraandoening is haaruitval een gevolg. Als je symptomen ervaart, neem dan zeker contact op met de huisarts.

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top