Interior

Ben jij een echte sloddervos? Zo houd je jouw huis altijd netjes

Ben jij een echte sloddervos? Zo houd je jouw huis altijd netjes

Een sok op de grond, een gebruikt glas op je nachtkastje of een paar oorbellen in de badkamer. Dit zijn allemaal kleine dingetjes die snel op kunnen bouwen naar een onoverzichtelijke hoop troep. Als jij dit herkent, is de kans groot dat je een beetje een sloddervos bent. Maar geen paniek! Met deze trucjes hou jij jouw woning netjes.

Geef alles een eigen plekje

Dit klinkt misschien erg logisch, maar rondslingerende voorwerpen komen daar met een reden. Je legt je sleutels bijvoorbeeld op tafel, of je sieraden op je nachtkastje als je ze afdoet. Door deze spullen een aangewezen plekje te geven, zul je ze ook sneller daar neerleggen. Investeer bijvoorbeeld in een sleutelschaaltje en een organisatiesysteem voor je sieraden. Maak er een routine van om deze spulletjes standaard hier op te bergen. Na een tijdje ga je dit automatisch doen en zul je je spullen ook minder vaak kwijt zijn. Twee vliegen in één klap!

Maak opruimen een deel van je dagelijkse routine

Troep in je huis kan ook een gevolg zijn van uitstelgedrag. Oh de was? Die doe ik morgen wel. En zo bouwt het zich alleen maar op. Daarom is het belangrijk om opruimen een onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Je hoeft geen hele lente schoonmaak te doen op een dagelijkse basis, al begin je maar met een broek terug in de kast leggen. Deze kleine handelingen hebben impact en zullen resulteren in een schoner huis wanneer je dit langer volhoudt.  Om de grotere schoonmaaktaken minder uit te stellen, kun jij jezelf hier ook een vaste dag voor geven. Doe bijvoorbeeld de was op zondag.  Zo creëer je een routine waar jij je onbewust aan gaat houden na een tijdje. Hierdoor puilt je wasmand nooit meer uit en zul je ook niet meer te maken krijgen met een onverwachts tekort aan ondergoed.

Zoek je spullen eens uit

Een andere mogelijke oorzaak van een rommelig huis, is een overvloed aan spullen. Je legt je spullen niet meer terug op hun plek, omdat het hier al vol ligt. Je kasten puilen uit en je ziet door de bomen het bos niet meer. De rommel kun je in dit geval dus het beste oplossen door de oorzaak aan te pakken. Ga eens een dagje je kledingkast uitspitten à la Marie Kondo. Doe dit vervolgens ook met je keukenkastjes, de kastjes in de badkamer en alle andere lades in je huis. Wanneer al je waardevolle spulletjes weer op hun plekje kunnen liggen, geeft dit een hoop rust. Daarnaast vind je waarschijnlijk wel wat dingen die je nu op Vinted of Marktplaats kunt zetten.

Pas 'clean as you go' toe

Terwijl je bezig bent in de keuken, of je make-up aan het doen bent, bouwen de spullen die je gebruikt zich op. Je bent ermee klaar maar laat het liggen om zo snel mogelijk door te kunnen gaan met de volgende stap. Hierdoor kom je als je klaar bent met een hoop troep te zitten. Maak er daarom een gewoonte van om je gebruikte spullen terug op hun plek te leggen terwijl je bezig bent. Moet je wimperlijm bijvoorbeeld even drogen? Gebruik deze tijd dan om je gebruikte foundation en poedertjes terug te leggen. Dit kun je ook in de keuken doen. Was bijvoorbeeld je snijplank even af terwijl je eten in de oven zit. Hiermee voelt de taak van het opruimen minder groot en zul je het dus ook minder snel uitstellen.

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top