Mama

Dit is wat er met je lichaam gebeurt na het bevallen

Dit is wat er met je lichaam gebeurt na het bevallen

Het lichamelijke herstel na het bevallen is geen eitje. Je lichaam sleurt je door een orkaan van veranderingen voordat het zich volledig herstelt. Dit wordt ook wel ‘ontzwangeren’ genoemd. Wat staat je lijf na een bevalling allemaal te wachten?

De naweeën

Naweeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier waarna je baarmoeder haar originele vorm terugkrijgt. Tijdens deze lichte tot hevige krampen verlies je slijm en bloed. Je kunt het vergelijken met je menstruatie, maar dan veel heftiger of course. Volgens Zwangerenportaal kun je 3 à 4 dagen na de bevalling last hebben van naweeën. Je baarmoeder rekt tijdens je zwangerschap en is na de bevalling nog erg groot. Het kan dan niet direct naar haar originele vorm. Dat is vrij logisch, jouw mini-me heeft er 9 maanden huisgehouden. Door de naweeën krimpt je baarmoeder. Gelukkig heb je na je eerste bevalling er minder last van. Bovendien heeft de ene vrouw er meer last van dan de andere vrouw.

Té veel moedermelk

Sommige vrouwen produceren na hun bevalling bijna meer melk dan hun borsten aankunnen. Het leed dat stuwing heet. Volgens La Leche League zijn de borsten warm, kloppend en pijnlijk gezwollen, soms tot in de oksel. Dit verschijnsel houdt gemiddeld 24 tot 48 uur aan. Stuwing kan ontstaan door borstvoeding en kunstvoeding die je aan je baby voedt. Maar ook door ontijdige geboorte of als je baby te ziek is om borstvoeding te krijgen.

Vaginaal herstel

Bijna elke vrouw krijgt scheurtjes en wondjes in haar schaamlippen. Meestal gebeurt dit bij haar eerste bevalling. Bij de volgende bevalling zijn de huid en de spieren al opgerekt. Hierdoor is er minder kans dat je bij je volgende bevalling scheurtjes en wondjes krijgt. Opluchting!

Je schaamlippen scheuren sneller als...

  • je bevalt door een kunstverlossing (de verlostang, vacuümcup of keizersnee);
  • je baby met een afwijkende hoofdligging wordt geboren;
  • je baby groot is;
  • je snel bevalt.

Ook kun je last krijgen van een opgezwollen vulva. Tijdens het bevallen komt er een enorme druk op je vagina. Door die druk kunnen je schaamlippen wat opzwellen en naar buiten steken. Ook dat is volkomen normaal! Bij de meeste vrouwen wordt de zwelling na een week minder. Volgens Zwangerenportaal kan het 4 tot 6 weken duren totdat je schaamlippen en vagina weer hun originele vorm hebben.

Het blijft tóch een mentale challenge

Elke vrouw verschilt en elke vrouw bevalt op haar eigen manier.  Ook na het bevallen krijgt elke vrouw andere ongemakken. Sommige vrouwen dealen met ijzertekort en anderen weer met herstel na een keizersnede. Eén ding wat veel vrouwen doorstaan is de mentale uitdaging. Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen: plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuilen. Je kunt dus intens emotioneel worden na een bevalling. Dat is als gevolg van vermoeidheid en je hormonen die op hol slaan. Deze kraamtranen verdwijnen meestal na een paar dagen. Het is slim om tijdens je kraamtijd juist niks anders te doen dan voor jou en je baby te zorgen. Denk aan jezelf en gun jezelf alle rust en tijd van de wereld. Door de rust heelt je baarmoeder, lijf en voel jij je emotioneel sterker. En vergeet zéker niet dat wij vrouwen sterk zijn!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top