Interior

Wat is beter in de slaapkamer: warme of koele kleuren?

Wat is beter in de slaapkamer: warme of koele kleuren?

De slaapkamer is dé plek in huis waar je heerlijk tot rust wil komen. Meubels zijn belangrijk om te kunnen leven, maar kleuren geven de sfeer aan. En de sfeer is misschien nog wel belangrijker in een slaapkamer, dan het bed waar je in slaapt. Ga jij voor warme of toch koele kleuren?

Warme en koele kleuren

Als je het hebt over kleuren, dan kijken we altijd even naar de kleurencirkel van Johannes Itten. Je herkent het vast wel als je het ziet. In het midden zie je de primaire kleuren geel, blauw en rood. Daaromheen vind je vervolgens de kleuren die ontstaan uit de basiskleuren. De kleurencirkel op zichzelf is opgebouwd uit warme en koele kleuren. Links zie je de koele kleuren (blauw, groen, paars, felroze) en rechts alle warme kleuren (geel, oranje, rood).

Warme kleuren creëren intimiteit

Als je in no time een gezellige sfeer wilt krijgen in de slaapkamer, ga dan voor warme kleuren. Warme kleuren creëren namelijk intimiteit. Een goede kleur voor een zeer knusse nacht met je lover. De warme kleuren geven namelijk ook energie en werken prikkelend. Oeh! Dat geeft wel meteen aan, dat warme kleuren niet het beste zijn voor de slaapkamer. Je grootste prioriteit in de slaapkamer is toch wel een goede nachtrust, hè? In dat geval kun je beter voor de koele kleuren gaan.

Koele kleuren geven rust

De betere kleur voor de slaapkamer bevindt zich in het rijtje met koele kleuren. Koele kleuren geven rust en werken kalmerend voor onze geest. De perfecte kleur om bij in slaap te vallen. Overigens is dat niet alleen doordat koele kleuren rust uitstralen. Op een warme zomerdag zijn koele kleuren ook veel fijner. Het wordt dan namelijk minder snel warm in je slaapkamer.

Warme en koele kleuren combineren

Hoewel je het beste koele kleuren voor de slaapkamer kunt kiezen, is een combinatie van warme en koele kleuren misschien nog wel beter. Een kamer met alleen koele tinten oogt namelijk wel wat ongezellig. Dit kan heel makkelijk door in een koele slaapkamer bijvoorbeeld houten nachtkastjes neer te zetten. Of ga bijvoorbeeld voor spiegels met een gouden randje. Dat staat niet alleen heel trendy, maar geeft je koele slaapkamer ook meer warmte!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top