Gezichtsverzorging

Wat is een margarita burn? (+ hoe je het tegengaat)

Wat is een margarita burn? (+ hoe je het tegengaat)

Cocktails zijn een favoriet voor velen. Het lekker zoete en vaak frisse drankje gaat er vooral op een zomerse dag goed in. Al kan het op zo’n zonnige dag blijkbaar ook gevaarlijk zijn. Je kunt niet alleen verbranden door de zon, maar ook door je margarita cocktail. Wacht, wát?

Margarita burn: wat is dat?

Het is niet een heel speciale aandoening, die je krijgt door het drinken van een margarita cocktail. Het gaat namelijk gewoon om fytofotodermatitis. Eh, fyto... wat? Fytofotodermatitis is een huidontsteking, die is ontstaan door planten en licht. In het geval van de margarita cocktail gaat het dus om limoensap en zonlicht. Het begrip margarita burn ontstond vervolgens, doordat mensen de margarita cocktail vaak drinken op een zonnige dag en daarna dus verbranden.

Zo herken je een margarita burn

Als je fan bent van margarita cocktails, heb je het misschien onbewust (of bewust) eens gehad. Je herkent de ontsteking aan donkere vlekken, blaarvorming, rode plekken en een branderig en geïrriteerd gevoel rond bijvoorbeeld de mond. Dat is in ieder geval vaak het geval, zo ook bij de TikTokker @pretty.frown die viral ging.

@pretty.frowns & its going to take MONTHS to heal… #phytophotodermatitis ♬ original sound - cvmgvzzler

Wat doe je tegen een margarita burn?

Een margarita burn werkt volgens experts zoals een normale zonverbranding. Zorg dat je huid goed afkoelt en hydrateert en bescherm het daarnaast extra met zonnebrand. Gebruik wel alleen kalmerende producten, waar bijvoorbeeld hyaluronzuur, ceramiden en squalaan in zitten. Weet ook dat het even duurt, voordat een margarita burn verdwijnt. Geduld is key.

No worries trouwens, je hoeft nu niet ineens de margarita cocktail over te slaan tijdens een zomerse dag. Natuurlijk kun je de cocktail blijven drinken. Houd voortaan wel vochtige doekjes bij de hand. Zo kun je tussendoor je gezicht afvegen, wanneer je een drankje op hebt. Hierdoor blijven er geen restjes sap achter en voorkom je dus een margarita burn! Vergeet je daarna ook niet opnieuw in te smeren met zonnebrandcrème.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top