Gezichtsverzorging

Collageen: Dit is alles wat je erover moet weten

Collageen: Dit is alles wat je erover moet weten

Je hebt vast weleens het woord collageen voorbij horen komen. Het zit in veel huidverzorgingsproducten en je kunt het tegenwoordig ook in poedervorm aanschaffen. Maar wat is collageen nou eigenlijk en waarom zou je het gebruiken? Dit zijn alle ins en outs van collageen.

Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat jouw huid elastisch blijft. Daarnaast helpt het ook bij het behouden van sterke botten, nagels en spieren. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder collageen aan. Dit heeft als gevolg dat je huid veroudert en dat je dus rimpels krijgt. Producten met collageen gebruiken, kan helpen om dit proces langzamer te laten verlopen.

Heb ik collageen nodig?

Als je er graag vroeg bij wil zijn, kun je al vanaf je achttiende beginnen met collageen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je huid goed verzorgd wordt van binnenuit. Het resultaat hiervan is niet alleen een mooie en elastische huid, maar ook sterkere nagels en haar. Mocht je deze leeftijd al gepasseerd zijn, dan is het niet te laat om ermee te beginnen. Tegen de tijd dat we dertig worden, zal de hoeveelheid collageen in ons lichaam afnemen. Als je 65 bent zal het grootste gedeelte van het collageen in je lichaam, weg zijn. Ook dan is het niet te laat om producten met collageen te gaan innemen. 

Hoe gebruik ik collageen?

Collageen kun je gebruiken in de vorm van een supplement. Dit is dan een poeder die je kunt mengen met water, koffie, thee of een smoothie. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je het inneemt, dus doe vooral wat voor jou goed werkt in je dagelijkse routine. Je kunt collageen ook krijgen in de vorm van een pil die je kunt innemen. Resultaten zullen meestal na drie tot vier maanden goed zichtbaar zijn, afhankelijk van je leeftijd. Het gebruik van deze supplementen heeft voordelen voor je huid, maar ook voor je botten, spieren en kraakbeen. Mocht je huid voor nu je enige focus zijn, dan kun je ook huidverzorging gebruiken met collageen. Deze nachtcrème van Sisley bijvoorbeeld. Om collageen goed op te kunnen nemen, heeft je huid ook vitamine C nodig. Kijk dus op de ingrediëntenlijst van een product of deze ook vitamine C bevat. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je altijd nog een vitamine C serum gebruiken in combinatie met de collageencrème. Probeer bijvoorbeeld eens dit Leave-on masker van Pixi.

Handig om te weten

Voordat je enthousiast naar de winkel rent, zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je collageen gaat gebruiken. Ten eerste is het gebruiken van collageen geen magische oplossing tegen rimpels. Rimpels krijgen hoort nou eenmaal bij ouder worden en hier kunnen we helaas niet veel aan veranderen. Het gebruik van collageen kan rimpels minder zichtbaar maken en het krijgen ervan uitstellen. Wat ook altijd een goed idee is, is om altijd de huid te beschermen tegen de zon. Naast het verlies van collageen, is huidschade van de zon een oorzaak van huidveroudering. Smeer je daarom altijd goed in als je de zon in gaat, en smeer je gezicht altijd in als je de deur uit gaat. Dus ja, ook in de winter. Je oudere zelf zal je dankbaar zijn.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top