Lichaamsverzorging

Dit gebeurt er met je huid als je verbrand door de zon

Dit gebeurt er met je huid als je verbrand door de zon

Het is heerlijk om een dagje in de zon te bakken, maar ook mega belangrijk om je huid goed te beschermen. Het is heel erg slecht voor je huid wanneer je verbrand. We leggen je uit wat er met je huid gebeurt als het verbrand door de zon.

Verbranden door de zon: wat doet het met je huid?

Verbranding maakt de kans op huidkanker groter. De UV-stralen van de zon zijn de grote boosdoener. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je verbrand bent en je weet dan heus wel dat het niet goed is. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met je huid? Een veelgemaakte fout is de opmerking: ‘Ach, dat wordt vanzelf wel bruin. Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje.’ Verbranding doet niet alleen pijn op het moment van, maar ook op langere termijn kun je er flinke gezondheidsproblemen door oplopen.

Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.  Op langer termijn heeft verbranding ook effect. Ben je op jonge leeftijd vaak verband? Dan vergoot dit de kans op huidkanker volgens het KWF.

Wat te doen als je verbrand bent?

Ga vooral de zon uit. Een paar dagen zonder zon en lekker in de schaduw is goed voor je lichaam. Zo kan je huid herstellen. Houdt je huid vooral heel vet met een after-sun of andere bodylotion. Mocht je huid veel pijn doen, kun je vochtige handdoeken op je huid leggen.

Risico's van onbeschermd in de zon zijn

Een van de bekende risicofactoren voor huidkanker is overmatige zonblootstelling, of eigenlijk uv-licht blootstelling: dus ook door zonnebankgebruik. Smeer je de volgende keer dus lekker in met zonnebrand en zorg dat je oplet in de zon. Lekker bakken is leuk, maar niet als je verbrand.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top