Haarverzorging

Kaal door droogshampoo: kan dat echt?

Kaal door droogshampoo: kan dat echt?

Sommige vrouwen gebruiken droogshampoo erg vaak. Het is vaak handig wanneer je je haar even een frisse oppepper wil geven en je haar niet per se wil wassen. Nu gaat er vanwege een viral TikTok-video het gerucht rond dat je kaal kan worden van droogshampoo. We lossen het voor eens en altijd voor je op met een uitleg.

Maakt droogshampoo je kaal?

De bewering is niet wetenschappelijk onderbouwd. Als je vaak droogshampoo gebruikt, ben je vast opgelucht als je dit leest, maar let op: het klopt wel dat droogshampoo in combinatie met opgedroogd serum, dode huidcellen en oud zweet het je hoofdhuid niet makkelijk maken. Er komt als het ware een soort laagje op je hoofdhuid, waardoor het moeilijker wordt voor nieuwe haren om daar doorheen te breken.

Je haar wordt dan ook sneller afgebroken. Droogshampoo maakt het haar stug en de ruwe borstelbewegingen zijn ook niet echt fijn voor het haar. Je haar kan daardoor ook extra gaan klitten, waardoor er gezonde haren uit de hoofdhuid worden getrokken. Het lijkt daardoor alsof je extra veel haar verliest.

Dermatoloog Menno Gaastra legt aan RTL Nieuws uit dat de hoofdhuid uitdroogt door droogshampoo. “Veel stevige en ontvettende shampoo geeft ook een rode en geïrriteerde huid. En in het ergste geval kan irritatie zorgen voor haaruitval."

Gebruik je droogshampoo dus niet té vaak. Probeer een soort ‘was-schema’ te maken voor je haar. Mocht het een keer niet uitkomen, kun je natuurlijk een keer een droogshampoo gebruiken.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top