Gezichtsverzorging

Zo herken je rosacea

Zo herken je rosacea

Rosacea is een aandoening aan de huid die met name in het gezicht voorkomt. De meest voorkomende symptomen zijn blijvende roodheid. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Naast een rode huid zijn er nog een aantal symptomen. Hoe herken je dat misschien wel rosacea hebt? In dit artikel leggen wij het uit.

Wat is rosacea?

Als je last hebt van rosacea dan heb je last van roodheid en nog een aantal symptomen.

De meest voorkomende zijn:

  • Blijvende rode huid
  • Bultjes
  • Puistjes
  • Zichtbare bloedvaatjes

Daarnaast kun je last krijgen van oogirritatie, een droge huid, of een droog uitziende huid, zwelling of een verdikte huid. De oorzaak van rosacea is onbekend, helaas is het een erfelijke aandoening. Wel zijn er factoren die rosacea kunnen verergeren of juist veroorzaken. Dit varieert uiteraard weer per persoon. Wellicht ben je wat gevoeliger voor warme dranken, sterke kruiden of de sauna. Ook geneesmiddelen die cortisone bevatten kunnen een reactie geven. 

Hoe herken je rosacea?

Rosacea komt het vaakst voor in het centrale gedeelte van je gezicht. Dus op je neus, wangen, voorhoofd en je kin. Eerst zie je een blos op de wangen die zich uitbreidt naar bultjes of puistjes en zijn ze blijvend zichtbaar. Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook last van een oog- en/of ooglidafwijking. Dit kunnen droge ogen, branderige ogen of tranende ogen zijn. Ook het gevoel dat er iets in je oog zit kan een vervellend symptoom zijn van rosacea.

Wat kun je er tegen doen?

Gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor, ga niet naar de sauna of onder een (zeer) hete douche. Misschien moet je je voedingspatroon aanpassen? En bekijk ook eens je cosmetica, wellicht krijg je daar ook klachten van en moet je andere producten gaan gebruiken. Helaas is rosacea niet te genezen maar wel te behandelen. Maak bij twijfel altijd een afspraak met de huisarts.

Beeld: Istock
Deel dit artikel
Back to top