Lichaamsverzorging

Welke zonnebrandcrème past bij jouw huidtype?

Welke zonnebrandcrème past bij jouw huidtype?

De zomer staat bijna voor de deur en dat betekent zon, strand, zee en de geur van zonnebrandcrème. Het is belangrijk dat je je goed insmeert met de juiste zonnebrandcrème. En dat is het m nu juist, want ook in zonnebrandcrèmes zijn weer verschillende soorten. Want welke zonnebrandcreme past bij jouw huidtype?

Hoe kies je de juiste zonnebrandcrème?

Wat de beste zonnebrandcrème voor jou is, hangt af van meerdere factoren. Hoe lichter de huid, des te gevoeliger deze is. Wil je zonnebrand gebruiken op oliebasis of een zonnemelk. En daarnaast moet je rekening houden met welke beschermingsfactor je moet kiezen voor jouw huid. Denk daarbij aan welk huidtype je hebt en hoe lang je in de zon wilt blijven zitten.

Wat is de beste zonnebrand voor jouw huidtype

Je huidtype is een belangrijke factor bij het kiezen van een zonnebrandcrème. Hoe lichter je huid, hoe gevoeliger deze is en hoe hoger de beschermingsfactor moet zijn. Een lichte huid is veel gevoeliger voor de zon dan een donkere huid. Je zult sneller verbanden. Een goede zonnebrand is dus heel belangrijk en net even extra voor de mensen met een lichte huid.

 

Welke huidtype heb jij?

Er zijn een aantal verschillende huidtypes, van zeer licht tot zeer donker. Hieronder staat welke huidtypes er zijn en hoe lang je onbeschermd in de zon kan zitten.

Huidtype 1: Zeer licht huid met sproeten, zeer lichte ogen, rossig of blond haar. (Max. 5 tot 10 minuten onbeschermd in de zon)

Huidtype 2: Lichte huid met enkele sproetjes, blauwe, groene of grijze ogen, blond of lichtbruin haar. (Max. 10 to 20 minuten onbeschermd in de zon)

Huidtype 3: Licht getinte huid, bruine of grijze ogen, bruine of grijze ogen, bruin haar. (Max. 20 tot 30 minuten onbeschermd in de zon)

Huidtype 4: Getinte huid, bruine ogen, bruin of zwart haar. (Max. 40 minuten onbeschermd in de zon)

Huidtype 5: Donker getinte huid, donkere ogen, zwart haar. (Max. 60 minuten onbeschermd in de zon)

Huidtype 6: Zeer donkere huid, donkere ogen, zwart haar. (Max. 90 minuten onbeschermd in de zon)

Welke factor kan ik het beste smeren?

Weet je ongeveer welk huidtype het beste bij jouw past? In onderstaand schema staat perfect aangegeven welke zonnebrandcrème bij jouw huidtype past.

Huidtype 1: Geadviseerde SPF is 30 of hoger

Huidtype 2: Geadviseerde SPF is 15-20

Huidtype 3: Geadviseerde SPF is 10-15

Huidtype 4: Geadviseerde SPF is 5-10

Huidtype 5: Geadviseerde SPF is 5-10

Huidtype 6: Geadviseerde SPF is 5-10.

Voor kinderen tot 16 jaar geldt het advies om een zonbeschermingsfactor van 30-50 te gebruiken, ongeacht het huidtype. Voor baby’s (kinderen t/m 1 jaar) wordt factor 50 aangeraden.

Advies voor alle huidtypen

Smeren maar! Ga niet te zuinig om met zonnebrandcrème, smeer je 30 minuten voordat je in de zon gaat in en smeer jezelf om de twee uur nog een keer in. Wanneer je hebt gezwommen, ook dan wordt er weer veelvuldig gesmeerd. Tussen 12:00 uur en 15:00 uur s'middags is de zon op z'n sterkst. Tijd voor een dutje, een lekkere lunch of zoek een plekje in de schaduw. Gebruik aan het eind van de dag een aftersun. Aftersun zorgt ervoor dat de vochtbalans van je huid herstelt en heel belangrijk, je houdt je bruine kleurtje langer vast!

 

Beeld: Istock
Deel dit artikel
Back to top