Health

Zo kies je de beste hardloopschoenen die bij je passen

Zo kies je de beste hardloopschoenen die bij je passen

Nu de zon weer lekker schijnt, kun je natuurlijk ook weer meer buiten sporten. Misschien liep je al hard in de winter, maar hardlopen in hartje lente is natuurlijk nét even wat fijner. En je maakt het nog fijner met goede hardloopschoenen.

Toe aan iets nieuws of begin je net met hardlopen en zoek je nog goede schoenen? Dit zijn de beste tips voor het kiezen van jouw beste hardloopschoenen (en we tippen je vijf hele mooie!)

Tips voor het kiezen van jouw beste hardloopschoenen

  1. De beste hardloopschoenen sluiten perfect aan op jouw voeten. Het is heel belangrijk om de juiste maat te kiezen en dat is meestal niet de maat die je voor je normale sneakers hebt. Hardloopschoenen vallen meestal kleiner. Koop je hardloopschoenen daarom altijd een maat groter (of twee!) En pas in de winkel altijd meerdere maten om het verschil te voelen. 
  2. Vraag advies in de winkel. Bij veel sportwinkels kun je een looptest doen. Bij een looptest kijken ze hoe je je voeten neerzet en op basis daarvan krijg je advies over de schoen die bij jouw voet past. Hoe fijn is dat! Bij Asics maken ze zelfs een gratis video loopanalyse voor je, waarbij specifiek naar jouw voeten worden gekeken. Ze kijken naar het ritme van je passen, wat voor demping daarbij past en je spierkracht. Zo heb je in no-time een goed advies en weet je welke schoenen het beste bij jou passen.
  3. Check wat voor demping voor jou het fijnst is. De beste hardloopschoenen zijn dus op jouw voeten afgestemd en daarbij is vooral de demping belangrijk. Als je begint met hardlopen wil je vaak meer demping, als je al wat langer hardloopt meestal wat minder. 
  4. Koop geen hardloopschoenen puur omdat ze er mooi uitzien. Oké, we snappen dat je hardloopschoenen wilt die on trend zijn, maar dat moet nooit dé reden zijn om nieuwe hardloopschoenen te kopen. Het belangrijkste is dat je schoen goed past, niet of 'ie perfect bij je sportkleding past.
  5. Ga je schoenen passen in de winkel? Doe dit dan met de sokken die je meestal draagt in je hardloopschoenen. Zo weet je direct hoe het zit als je ze binnenkort echt gaat gebruiken. 

Zo zorg je ervoor dat je hardloopschoenen lang meegaan 

  • Investeer in goede hardloopschoenen. De kwaliteit van de schoenen is heel bepalend voor de levensduur. Goedkopere hardloopschoenen kunnen sneller slijten, waardoor je minder demping zult ervaren tijdens het lopen en sneller nieuwe moet kopen. Dat wil je natuurlijk liever niet.
  • Maak de af en toe schoon met lauwwarm water en een (tanden)borstel zodat ze mooi blijven. Met een beetje baking soda of wat groene zeep zijn ze meestal zo weer als nieuw.
  • Natte hardloopschoenen? Leg ze niet bij de kachel om te drogen, dat gaat namelijk stinken. Haal de binnenzolen er even uit en doe proppen krantenpapier in de schoenen zodat die het vocht kunnen opnemen. 
  • Geef je schoenen soms wat rust. Je foamy zolen komen zo weer terug in model. Laat ze even een paar dagen in de kast staan en gebruik het liefst schoenspanners. Als je vaak loopt kun je ook een tweede paar aanschaffen.
  • Doe ze nooit in de wasmachine, maar was je nieuwe hardloopschoenen altijd met de hand. 

5 x de beste hardloopschoenen

Beste hardloopschoenen 2022 #1 - Nike Air Zoom Pegasus 38

beste hardloopschoenen

Nike Air Zoom Pegasus 38 Dames bij Jdsports.nl

Beste hardloopschoenen 2022 #2 - Nike Flex Experience Run 10

beste hardloopschoenen

Nike Flex Experience Run 10 Dames bij Jdsports.nl

Beste hardloopschoenen 2022 #3 - Asics Gel Nimbus 23 

beste hardloopschoenen

ASICS GEL-NIMBUS 23 HARDLOOPSCHOENEN BLAUW/GRIJS DAMES bij Perrysport.nl

Beste hardloopschoenen 2022 #4 - Adidas X9000L4 Heat Dry

beste hardloopschoenen

ADIDAS X9000L4 HEAT.RDY HARDLOOPSCHOENEN WIT DAMES bij Perrysport.nl

Beste hardloopschoenen 2022 #5 - Reebok Floatride Energy 4

beste hardloopschoenen

REEBOK FLOATRIDE ENERGY 4 HARDLOOPSCHOENEN PAARS DAMES bij Perrysport.nl

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top