Wedding

Aan deze 4 dingen kan een expert zien of je huwelijk gaat werken

Aan deze 4 dingen kan een expert zien of je huwelijk gaat werken

Je gaat binnenkort in het huwelijksbootje stappen, maar de recente cijfers van jaarlijkse scheidingen geven je 'cold feet'. Wie zegt dat jullie tweeën het wél gaan redden? Wat zijn de tekenen dat een huwelijk succesvol wordt en hoe kan jij ervoor zorgen dat jullie gelukkig getrouwd blijven?

Amerikaans psychologisch onderzoeker John Gottman heeft veertig jaar lang research gedaan naar huwelijken en scheidingen en is tot de conclusie gekomen dat er vier belangrijke punten zijn waaraan je kan zien dat een huwelijk niet gaat werken én wat de oplossing ervoor is.

1. Kritiek

Elkaar bekritiseren op een destructieve manier is één van de belangrijke punten. Je kan elkaar feedback geven of een klacht uiten, maar hoe je het aanpakt, is van belang. Zorg dat het er niet uitkomt als kritiek waarbij je de ander helemaal naar beneden haalt. Wees specifiek en verwijs naar een bepaald gedrag of voorbeeld en leg uit hoe jij je daarbij voelt. Je partner kan zich door kritiek aangevallen, afgewezen en gekwetst voelen. Dit kan voor beide leiden naar nog meer kritiek naar elkaar, wat uiteindelijk zorgt voor het tweede punt: minachting.

2. Minachting

Je lacht hem of haar uit, je rolt je ogen en je hebt geen respect voor de mening van de ander. De ontvanger voelt zich vernederd en waardeloos. Bij minachting komt een gevoel van superioriteit kijken en het ontstaat door langdurige negatieve gedachtes over je partner. Het is de grootste voorspeller van een scheiding. Hoe kan je het voorkomen? Door dankbaarheid en waardering te oefenen, zelfs voor de kleinste dingen. Zeg dankjewel en erken de dingen waarvoor de ander moeite heeft gedaan.

3. Defensief opstellen

Je defensief opstellen is een typische reactie op kritiek. Wanneer je kritiek ontvangt van je partner en de schuld gelijk terugkaatst naar de ander, stel jij je defensief op. Of wanneer je alleen maar smoesjes verzint en de slachtofferrol op je neemt. Bij dit soort gedrag, voelt je partner zich niet serieus genomen en dat wat hij of zij voelt er niet toe doet. Een betere reactie is het accepteren van verantwoordelijkheid, schuldbekentenis en het begrijpen van het standpunt van de ander.

4. Tegenwerken

Het vierde punt is tegenwerken. Dit gedrag ontstaat meestal vanuit minachting en houdt in dat de luisteraar gaat tegenwerken door dicht te klappen of weg te lopen. Hij of zij gaat de confrontatie uit de weg, draait zich met de rug naar de ander toe, doet net alsof hij of zij druk bezig is met iets anders of gaat afleidend gedrag vertonen. Als de vorige drie punten in een relatie aanwezig zijn, dan is dit gedrag begrijpelijk. Het wordt vaak een slechte gewoonte die moeilijk is om mee te stoppen. Jij kan gaan tegenwerken wanneer jij je overspoeld voelt en niet meer rationeel kan nadenken. Het beste is om een pauze in te lassen, iets te doen waarbij jij je kan kalmeren en daarna terug te gaan naar het gesprek wanneer jij er klaar voor bent.

Beeld: Photo by Jakob Owens on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top