Haarverzorging

Wil je gezond en stralend haar? Zo bereik je het

Wil je gezond en stralend haar? Zo bereik je het

We willen allemaal graag een volle bos, prachtig glanzend haar. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een perfecte coupe. We kunnen er wel zoveel mogelijk aan doen om te voorkomen dat ons haar beschadigd en er dof en futloos uitziet. Om dat te bereiken moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Zeker wanneer je graag verschillende dingen met je haar doet.

Ben je zo iemand die het liefst elke week een nieuwe haarkleur heeft en graag experimenteert met verschillende stijlen? Dan ziet je kapsel er misschien wel mooi uit, maar het betekent niet dat je haar ook echt gezond is. Wil je een gezonde bos haar op je hoofd, houd dan rekening met de volgende zaken.

Voorkom te veel hitte

Wanneer je vaak gebruik maakt van een föhn of krultang dan komt je haar veel in aanraking met hitte. Hoewel föhnen op zich niet schadelijk is voor je haar, is de hitte dat wel. Zorg er dus voor dat je de föhn nooit te dicht op je haar of hoofdhuid komt; zorg voor voldoende afstand. Gebruik ook nooit de meest warme stand van de föhn, maar kies voor een koelere stand. Je haar droogt snel uit door de hitte van de föhn en raakt daardoor beschadigd en ziet er breekbaar uit. Maak daarom altijd gebruik van een product dat je haar beschermt tegen de hitte. Ook kun je zo nu en dan een serum gebruiken dat je haar voedt van binnenuit en de uitdroging helpt tegen te gaan.

Alternatief voor de föhn

Een goed alternatief voor een standaard föhn, is een Dyson Airwrap. Dit apparaat is een unieke haarstyler en de technische snufjes zorgen ervoor dat je haar optimaal wordt beschermd. Je kunt er ontzettend veel kanten mee op want naast het drogen van je haar kun je het ook stylen, krullen en glad maken. Een speciale sensor zorgt ervoor dat de temperatuur nooit te hoog wordt en dat je haar dus niet beschadigt. Een ander uniek kenmerk is het gebruik van het coanda-effect. Hier wordt het haar als het ware naar de tang toegetrokken door middel van een hele sterke luchtstroom. De Dyson Airwrap is behoorlijk prijzig. Er bestaan verschillende variatiesmet bijbehorende prijskaartjes. In de top 5 Dyson Airwrap kun je bekijken welke voor jou het meest geschikt is.

Was je haar niet elke dag

Nadat jij je haar hebt gewassen, voelt het altijd beter aan. Het ziet er schoon en fris uit en voelt niet vettig. Het is verleidelijk om je haar dus elke dag een wasbeurt te geven. Je haar dagelijks wassen is echter juist niet de bedoeling. Door de shampoo worden de natuurlijk oliën op je hoofdhuid aangetast waardoor je haar uitdroogt en het de neiging krijgt om zelf extra oliën aan te maken. Hierdoor worden je lokken extra vettig. Het afbouwen van je aantal wasbeurten kan even vervelend zijn, je haar moet er namelijk aan wennen. Je moet dus even een tijdje doorkomen met vettig haar. Om het iets dragelijker te maken, kun je in de loop van de tijd gebruik gaan maken van een droogshampoo. Zo voelt je haar wat frisser aan en bovendien kun je er volume mee creëeren.

Pas op met borstelen

Ook door borstelen kan je haar beschadigd raken. Je haar is minder breekbaar wanneer het droog is dan wanneer het nat is. Kom je net met gewassen haren uit de douche? Dan moet je het dus juist niet borstelen. Laat je haar eerst drogen voordat je het kamt. Het liefst voorkom je teveel klitten op het moment dat je gaat borstelen. Gebruik dan bijvoorbeeld eerst een conditioner om je haar zachter te maken en makkelijker doorkambaar. Ook de manier waarop je kamt, is niet onbelangrijk. Met borstelen begin je namelijk niet bovenaan, maar juist onderaan je haar. Begin dus bij de punten en niet bij de wortels. Werk langzaam naar boven toe en behandel klitten uiterst voorzichtig. Probeer ze eerst met je vingers wat los te halen en anders heel rustig met een kam te los te krijgen. Dit werkt veel beter en is minder beschadigend voor je haar dan wanneer je ze vanaf boven door wilt kammen.

Een bezoekje aan de kapper doet wonderen

Hoewel we zelf nog zoveel ons best kunnen doen voor een mooi kapsel, is de kapper nog altijd degene die je het beste kan vertellen hoe gezond je haar is. Bovendien kan hij of zij je adviseren hoe je beschadigd haar weer gezonder kan maken. Daarnaast kan de kapper de dode punten knippen, waardoor je haar weer een frisse start maakt.

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top