Lifestyle

5 x tips voor als je moeite hebt met in slaap komen

5 x tips voor als je moeite hebt met in slaap komen

In bed liggen en niet in slaap kunnen komen, is natuurlijk heel vervelend. Je blijft maar draaien en ziet dat het alleen maar later wordt. In plaats van je heel erg te focussen op het in slaap vallen, zijn er ook een aantal andere dingen die je hierbij kunnen helpen.

Hier vind je 5 tips voor als je moeite hebt met in slaap komen.

 

1. Let op je ademhaling

Er wordt vaak gezegd dat yoga en mediteren helpt om rust te creëeren in je hoofd. Dit komt doordat je de focus op je ademhaling legt, in plaats van op je gedachtes. Als je te veel aan je hoofd hebt, kan dit zeker beïnvloeden hoe snel je in slaap kunt komen. Probeer dus op je ademhaling te letten, je zult merken dat je snel rustig wordt en dat het makkelijker zal worden om in slaap te komen.

2. Schrijf je gedachten op

Nog een manier om van je gedachten die je in je hoofd spoken af te komen, is door deze op te schrijven. Zo breng jij je zorgen tijdelijk over naar een papiertje in plaats van het in je hoofd te houden en zal je sneller tot rust komen. Handig hieraan is dat je je ook geen zorgen meer hoeft te maken dat je belangrijke dingen vergeet. Je kunt namelijk alles later nog teruglezen.

3. Lees een boek

Je laten meeslepen in een goed verhaal kan ook een goede manier zijn om genoeg tot rust te komen en uiteindelijk makkelijker te slapen. Dan heb ik het natuurlijk niet over een zwaar boek; kies een boek met een leuk verhaal dat lekker makkelijk te lezen valt. Het is handig om een boek op je nachtkastje te bewaren, zo heb je deze altijd binnen handbereik.

4. Luister naar rustgevende muziek

Er zijn verschillende geluiden die je helemaal tot rust kunnen laten komen en ervoor zullen zorgen dat er trage hersengolven worden opgewekt. Hierdoor kun je een stuk beter in slaap vallen. Rustgevende slaapmuziek kun je op heel veel plekken vinden, dus ga vooral op zoek naar wat jij prettig vindt om naar te luisteren. 

5. Sta even op

Als je dan echt alles hebt geprobeerd en al een tijdje in bed ligt, kun je het beste even opstaan. Je bent jezelf anders alleen maar aan het dwingen om te slapen en dit heeft niet zoveel zin. Zorg er hierbij wel voor dat je geen beeldschermen gebruikt, het blauwe licht zal er namelijk voor zorgen dat je juist moeilijker in slaap komt.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top