Lifestyle

Verslaafd aan je telefoon? Dit zijn 7 tips voor een digitale detox

Verslaafd aan je telefoon? Dit zijn 7 tips voor een digitale detox

Tegenwoordig zijn we (helaas) bijna allemaal erg verslaafd aan onze telefoon. Er valt bijna niet bij te blijven met alle appjes en social media posts. Met het nieuwe jaar in aantocht is het goed om hier even bij stil te staan en wellicht wat gewoontes te veranderen. Wij delen 7 tips voor een digitale detox.

1. Meer lezen

In plaats van het lezen van de teksten onder posts of berichten, kun je heel goed een boek gaan lezen. Er zijn echt hele leuke boeken in verschillende genres te vinden, dus er zal zeker weten ook iets voor jou bijziten! Heb je nou moeite met het lezen van een boek? Begin dan met het lezen van een wat dunner boek. Het is ook handig om te proberen altijd een boek bij je te dragen, zo zal je eerder een boek gaan lezen en minder snel op je telefoon kijken. 

2. Start je ochtend zonder telefoon

Door niet gelijk je telefoon erbij te pakken op het moment dat je wakker wordt, zul je merken dat je dag veel rustiger begint. Besteed de tijd die je normaal aan je telefoon zou besteden aan jezelf, ga lekker buiten een rondje wandelen of maak een lekker uitgebreid ontbijt voor jezelf. Die appjes en mailtjes kunnen echt wel even wachten!

3. Zet je notificaties uit

Hoe moeilijk het ook is, probeer je telefoon standaard op stil te zetten. Je zal merken dat je op deze manier veel minder de neiging krijgt om op je telefoon te kijken. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de notificaties van bepaalde apps uit te zetten.

4. Ga naar buiten

Als je het gevoel hebt dat je de hele tijd op je telefoon wilt kijken, ga dan even een stukje lopen in de buitenlucht. Zo krijg je ook gelijk wat frisse lucht binnen en dat kan natuurlijk nooit kwaad. Door hier een gewoonte van te maken zal het steeds makkelijker worden.

5. Persoonlijk contact

We appen allemaal regelmatig met familieleden en vrienden/vriendinnen, maar het is natuurlijk veel leuker om elkaar ook echt op te zoeken. Ga de volgende keer dus gezellig langs bij iemand om fysiek met elkaar bij te praten of ga gezellige activiteiten ondernemen. Door meer persoonlijk contact te hebben, zul je merken dat dit eigenlijk veel fijner is dan het hebben van contact via je telefoon. 

6. Gebruik een camera

Het maken van foto's gaat tegenwoordig allemaal via de telefoon, maar hoe leuk is het om al je foto's op een camera te hebben staan? Een camera aanschaffen hoeft helemaal niet duur te zijn, er zijn genoeg compacte camera's die goed betaalbaar zijn. 

7. Verwijder apps (tijdelijk)

Verwijder (tijdelijk) apps waar jij minder gebruik van wil maken. We weten allemaal hoe verslavend apps als Instagram zijn. Je kunt apps tegenwoordig ook alleen van je startscherm verwijderen, zo zal je veel minder snel de betreffende app openen. Misschien kom je er wel achter dat je deze app eigenlijk helemaal niet meer nodig hebt! 

Beeld: Getty images
Deel dit artikel
Back to top