Lichaamsverzorging

Wat kun je doen tegen een droge huid?

Wat kun je doen tegen een droge huid?

Merk je dat jouw huid anders aanvoelt dan normaal? De koude wintermaanden zijn aangebroken en dat betekent dan ook dat ons lichaam hier even aan moet wennen. Toch is het hebben van een droge huid erg vervelend. Je voelt je oncomfortabel en het jeukt daarbij ook nog eens. 

Gelukkig zijn er manieren om een droge huid tegen te gaan. Wat moet je bijvoorbeeld vooral niet doen - ten minste als je om een droge huid te voorkomen? In dit artikel lees je er alles over! 

Wat is een droge huid?

Heb jij een huid die droog, gevoelig, ruw of zelfs wat schilferig aanvoelt? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je een droge huid hebt. Iets wat vaker voorkomt dan je denkt. Lichaamsdelen als handen, schenen en ellebogen worden snel droog omdat deze het vaakst aan de buitenlucht worden blootgesteld.

Hoe ontstaat een droge huid?

Het is natuurlijk niet zonder reden dat een droge huid ontstaan. Wist je dat er een dun laagje talg zit op het oppervlak van je huid? Dit is een onzichtbaar laagje die ervoor zorgt dat jouw huid soepel en zacht blijft. Loopt het laagje talg beschadiging op of bevat je opperhuid te weinig vetten? Dan zou je een droge huid kunnen krijgen. Dit kan komen door bijvoorbeeld te lang douchen, onbeschermde blootstelling aan de zon, gebrek aan vetzuren en vitamine C, roken en een verandering in de hormoonhuishouding.

Het verschil tussen een droge huid en eczeem

Zoals je nu weet, kenmerkt een droge huid zich door rimpels en schilfers. Vergelijk het een beetje met de grond van een droge woestijn waar barsten inzitten. En hoe zit het dan met eczeem? In dat geval wordt de huid droog en rood. Vaak gaat dit gepaard met veel jeuk en soms zelfs blaren. Eén van de belangrijkste verschillen tussen een droge huid en eczeem is dat het tweede genoemde een genetische oorsprong kan hebben. Wat dit inhoudt? Als jouw (groot)ouders ook te maken hebben gehad met eczeem, is de kans groot dat jij het ook krijgt.

Tips om een droge huid tegen te gaan

Gelukkig zijn er een aantal tips die helpen om een droge huid tegen te gaan:

  • Maak gebruik van een vette verzachtende crème of zalf.
  • Laat de shampoo of douchegel even staan zodat je huid zichzelf kan herstellen.
  • Houd je ervan om lang te douchen? Logisch. Toch kun je het beste wat minder lang onder een warme douche staan om een droge huid te voorkomen.
  • Gebruik geen producten waar alchohol of parfum inzit.
  • Ga je vaak in bad? Voeg wat olie toe aan het water om een droge huid tegen te gaan.

Crèmes die helpen tegen een droge huid

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top