Interior

Met deze 5 tips creëer je binnen no-time een minimalistisch interieur

Met deze 5 tips creëer je binnen no-time een minimalistisch interieur

Waar denk je aan bij de woorden basic, clean en strak? Juist, een minimalistisch interieur. Tegenwoordig is deze interieurstijl echt niet meer weg te denken. Alle niet-essentiële spullen zijn opgeborgen en er wordt ruimte gemaakt voor ingetogen meubels en accessoires.

Maar waar moet je precies op letten bij het creëren van deze interieurstijl? Met deze 5 tips heb jij binnen de kortste keren een prachtig minimalistisch interieur!

 

Tip 1. Een neutrale basis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker in het geval van een minimalistisch interieur. Hier draait alles – en dan ook echt álles – om de basiskleur. Maar wat moet de boventoon voeren? Onuitgesproken kleuren – zoals beige, taupe, ecru en alles daar tussenin – vormen de basis van het minimalistische interieur. Je zal vast denken, maar wordt het niet heel saai? Zeker niet! Als je minimalisme op de juiste manier verwerkt in het interieur is het juist het tegenovergestelde. Je kunt de ruimte uiteindelijk nog warmer maken met sfeervolle verlichting!

Tip 2. Verschillende materialen in dezelfde tint

Als er één truc is die áltijd werkt is het wel textuur. Om te voorkomen dat een ruimte ‘saai’ wordt door de neutrale tinten, kun je het warmer maken met bijvoorbeeld fluwelen kussens en gebreide plaids. Heb je gekozen voor een witte basis? Dan zou je dit bijvoorbeeld kunnen aanvullen met cognac en donkergrijs.

Tip 3. Niet-essentiële spullen uit het zicht

We hadden het er net al even over, maar bij een minimalistisch interieur staat rust en ruimte centraal. Het helpt dus niet om rondslingerende sleutels, stapels papieren en een collectie aan schoenen door het huis heen te verzamelen. De eettafel is zo’n typische plek waar je dit soort spullen even snel neerzet en het vervolgens twee maanden blijft liggen. Probeer voor jezelf een overzicht te krijgen met welke spullen essentieel en niet-essentieel zijn. Als je hier eenmaal aan begint, zal je merken dat steeds meer dingen weg of uit het zicht kunnen.

Tip 4. Kwaliteit boven kwantiteit

Het aanschaffen van meubels kan nog wel eens een lastige klus zijn voor een minimalistisch interieur. Dit komt natuurlijk omdat je minder hebt om mee te werken. Waar je normaal twee accessoires kocht omdat je niet kon kiezen, moet je nu écht een keuze maken. Impulsaankopen waar je snel op uitgekeken raakt, werken simpelweg niet in een minimalistisch interieur. Je zou ook kunnen werken met het ‘1 erin, 1 eruit’-principe. Elke keer dat je iets nieuws koopt, moet er ook echt een soortgelijk item het huis verlaten. Geloof mij, je zal jezelf dankbaar zijn als het eindresultaat uiteindelijk bestaat uit kwalitatieve meubels en accessoires!

Tip 5. De juiste verlichting

Last but not least: de juiste verlichting kiezen. Wist je dat er in een minimalistisch interieur voornamelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijk licht? Het is dan ook niet voor niets dat je vaak grote raampartijen bij minimalistische interieurfoto’s ziet. Maar wat als je eigenlijk helemaal niet zoveel natuurlijk licht hebt in de woonkamer? Geen probleem! Je kan een ruimte ook optisch lichter laten lijken. Dit doe je door te kiezen voor meubels met heldere kleuren, een glazen salontafel en semi-glanzende oppervlaktes zoals een gietvloer en natuurlijk een spiegel. Natuurlijk wil je ook sfeerverlichting in het interieur.

Beeld: H&M Home en iStock
Deel dit artikel
Back to top