Interior

Een kleine woonkamer efficiënt inrichten? Zo doe je dat!

Een kleine woonkamer efficiënt inrichten? Zo doe je dat!

Met de huidige woningmarkt is het ontzettend lastig om een woning te vinden die voldoet aan al jouw wensen. Heeft de woning een ruime tuin op het zuiden, maar een ontzettend kleine woonkamer? Of heeft de woning weinig vierkante meters, maar wel een slaapkamer extra? Dan kan het best lastig zijn om uiteindelijk een keuze te maken.

Handig om te weten én om mee aan de slag te gaan: je kan een kleine kamer optisch groter laten lijken door rekening te houden met een aantal punten. In dit artikel leggen wij uit hoe je een woonkamer op een efficiënte manier kan inrichten!

 

Speel met licht en ruimte

Licht, licht en nog eens licht. Misschien wel het belangrijkste aspect om een woonkamer - of welke kamer dan ook - optisch groter te laten lijken. Wist je dat lichte kleuren het natuurlijke licht goed kunnen versterken? Dat komt omdat er een vorm van reflectie ontstaat. Vind je dat een woonkamer sfeerloos wordt door de lichte kleuren? Je kan meer warmte en gezelligheid creëren door accessoires in warme kleuren aan te schaffen. Houd die accessoires nog even vast, want daar komen we zo op terug!

Scheidingswanden gebruiken

Maar wordt een woonkamer niet alleen maar kleiner door scheidingswanden te gebruiken? Nee, in tegendeel zelfs! Een zo ruim mogelijk effect creëer je door de juiste hoeveelheid overzicht en rust te behouden. Je hoeft dan ook niet gelijk een hele wand in de woning te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een roomdivider, een mooie kast of een grote plant. Dit zorgt ervoor dat de overgangen van bepaalde delen in de woonkamer worden geaccentueerd, zonder dat er ruimte verloren gaat. Zo heb je een specifiek eetgedeelte, een ruimte waar je 's avonds lekker kan relaxen en misschien zelfs nog extra ruimte waar je een leuke speelhoek voor de kleine kan maken. Kortom: genoeg mogelijkheden!

Zwevende meubels

Naast dat zwevende meubels ontzettend mooi zijn, is het ook nog eens een zeer praktische oplossing om een kleine woonkamer groter te laten lijken. Een ruimte krijgt hierdoor namelijk veel meer 'lucht'. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt zo. Veel meubels zijn bovendien zwevend te maken. Staat jouw televisiemeubel bijvoorbeeld op de grond? Door dit meubel aan de wand te hangen, zal je meer openheid en ruimte in de woonkamer realiseren. Boekenkasten zijn ook typische meubels die erg handig zijn om te hebben, maar wel veel ruimte in beslag nemen. Je zou ook verschillende planken of zwevende boxen als alternatief in het interieur kunnen opnemen. Voordeel: je hebt meteen een origineel opbergsysteem!

Het gebruik accessoires 

En dan even een heel belangrijk punt: het gebruik van accessoires. Dit zorgt natuurlijk voor de finishing touch van het interieur, maar kan ook veel onrust met zich meebrengen. Zeker bij een wat kleinere woonkamer. Subtiliteit is key bij het stijlen van de woning. Doe dus concessies bij het kopen van accessoires. Schaf bijvoorbeeld handige manden aan of leuke opbergdozen, zodat je alle spullen netjes kan opbergen. Zo zijn de items niet alleen mooi, maar ook nog eens functioneel. Maar wat voor items kan je eigenlijk in vrijwel elke woonkamer kwijt? Denk aan gezellige kaarsjes, wat sierkussens of een mooi schilderij. Oh ja, het is ook altijd leuk om een persoonlijke touch toe te voegen aan het interieur, zoals je favoriete kleur. Dit kan je dan weer verwerken in de accessoires!

Beeld: H&M HOME
Deel dit artikel
Back to top