Health

10 x motivatie tips waardoor je gewoon écht zin krijgt om te sporten

10 x motivatie tips waardoor je gewoon écht zin krijgt om te sporten

Een drukke agenda, geen tijd of toch weer kiezen voor dat wijntje in plaats van een work-out: we kennen ze allemaal, de smoesjes om onder de training uit de komen. Toch is sporten echt belangrijk om gezond en fit te blijven. Je zal merken dat je veel meer energie krijgt als je eenmaal begonnen bent met sporten.

Maar hoe zorg je ervoor dat je gewoon écht zin krijgt om die work-out te doen? Wij hebben de beste tips op een rijtje gezet! 

1. Sportkleding kopen

Een goed begin is het halve werk. Alles begint dan ook bij jezelf goed voelen in sportkleding. Je kent het wel: je hebt nieuwe schoenen gekocht en je wilt deze het liefst gelijk aantrekken! Dit gevoel zal je ook ervaren als je de perfecte sport outfit hebt gevonden. Geloof mij, een comfortabele sport outfit zorgt ervoor dat jij zelfverzekerder naar de sportschool gaat. 

 

2. Zoek een sportpartner

Zeker in het begin kan je zo nu en dan een ongemakkelijk gevoel ervaren in de sportschool. Je hebt geen ervaring met sporten, je kent de apparaten niet en je wilt al helemaal niet aangesproken worden door iemand die het allemaal wel beter weet. Een sportpartner kan ervoor zorgen dat die drempel om echt te gaan een stuk lager wordt. Ga bijvoorbeeld met een sportieve vriendin die jou kan uitleggen hoe alles precies werkt. Een win-win situatie, al zeg ik het zelf! 

3. Blijf jezelf belonen

Ben jij begonnen met sporten? Good job! De sleutel tot succes is volhouden en afmaken waar je aan begonnen bent. Door jezelf zo nu en dan te belonen met een mooie lippenstift of een nieuwe sportlegging, zal je merken dat je meer zin krijgt om het volgende doel te behalen. En dat is uiteindelijk wat je wilt! 

4. Doelen stellen

Om te voorkomen dat je zomaar begint met sporten en weer afhaakt, is het belangrijk om te weten waarom je dit doet. Wat wil je bereiken? Waarom wil je dat bereiken? Hoe wil je dat bereiken? Met wie wil je dat bereiken? Wanneer wil je het doel bereikt hebben? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen om haalbare doelen te formuleren. Hierdoor kan je jezelf er constant aan blijven herinneren waarom je bent begonnen met sporten. 

5. De juiste sportschool kiezen

Niets is vervelender dan je niet op je gemak voelen in een sportschool. Heb je nu dat gevoel? Dan is het verstandig om je te oriënteren op andere sportscholen in de buurt. Niemand wil namelijk trainen op een plek waar je het gevoel krijgt dat je niet welkom bent. Ga je die briesende powerlifters liever uit de weg? Tegenwoordig zijn er ook veel sportscholen voor vrouwen. Ja, echt. Alleen voor vrouwen! Maar onthoud: of je nu een six pack, strakke buik of ronde billen wilt, je moet je altijd comfortabel kunnen voelen in de sportschool! 

6. Neem sportkleding mee naar werk

Het komt vaak voor dat we - na een lange werkdag - het liefst de hele avond op de bank willen liggen. Je raadt het al: motivatie en zin om te sporten is ver weg. Door je sportkleding mee te nemen naar het werk heb je geen excuus om uiteindelijk toch maar niet te gaan. Je neemt namelijk niet voor niets die hele tas met spullen mee, toch? 

7. Een personal trainer

Het kan soms lastig zijn om te weten hoe al die apparaten precies werken. Zeker als je net begint met sporten kan je soms een onzeker gevoel ervaren, omdat je niet precies weet hoe alles werkt. Een personal trainer is jouw rots in de branding! Hij of zij weet precies hoe apparaten werken, welke spieren je moet belasten en hoe je deze op de juiste manier moet triggeren. Samen kunnen jullie ooke en schema opstellen waarmee je aan de slag gaat en tussendoor evualeren wat je tot nu toe hebt bereikt. 

8. Neem het mee in je dagelijkse routine

Hoe blijf je gemotiveerd? Door iets dagelijks te doen. Hiermee wil ik niet zeggen dat je ook echt elke dag moet sporten, maar probeer dit minimaal drie keer per week te doen. Plan deze dagen - voordat de week begint - in. Op deze manier weet je wanneer je moet sporten en kan je jezelf hier ook (mentaal) op voorbereiden. Je zal merken dat je er op een gegeven moment ook echt aan gewend raakt. 

9. Voortgang bijhouden

Mensen worden gemotiveerd als ze zien dat iets werkt. Dit geldt niet alleen voor sporten, maar bijvoorbeeld ook op de werkvloer. Het bijhouden van de voortang is dus heel belangrijk! Bepaal voor jezelf wat je precies wilt bijhouden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je vetpercentage bij te houden, maar het kan ook zijn dat je wilt weten hoeveel gewichten je aan een apparaat kan hangen. Houd er rekening mee dat je niet gelijk gaat afvallen als je begint met sporten. Soms kan het zelfs zo zijn dat je eerst aankomt. Als je vaak sport groeien je spieren, waardoor je wat zwaarder kan worden. Door te foccusen op de voortgang van dit proces zal je merken dat je automatisch gemotiveerd blijft om jouw doel te bereiken. 

10. Maak het leuk voor jezelf

Wil je liever geen sportpartner en is personal training al helemaal niets voor jou? Dat kan natuurlijk. Veel mensen gaan liever alleen naar de sportschool omdat ze zich dan volledig kunnen focussen op zichzelf. Maar ook als je alleen gaat, kan je het leuk maken voor jezelf. Maak bijvoorbeeld een leuke playlist aan en luister tijdens het trainen naar jouw favoriete ariest. Liever geen muziek? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een audioboek of podcast te luisteren. Je zal merken dat sporten op deze manier veel leuker is! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top