Lifestyle

5 tips om je productiviteit écht even een boost te geven

5 tips om je productiviteit écht even een boost te geven

Iedereen heeft wel eens zo'n dag waarop niets lijkt te lukken. Je hebt honderd taken die je nog moet doen, maar je bent totaal niet productief. Herkenbaar? Dan is het tijd voor productiviteitstips. Dit zijn 5 tips om je productiviteit een boost te geven.

Productiviteitstip #1 - Voer de één-minuut-regel in

De life hack voor als je thuiswerkt, is ongetwijfeld de één-minuut-regel. Hoe deze regel precies werkt? Je schrijft alle kleine taken die minder dan één minuut kosten op. Dat kan een mail versturen zijn, maar ook even dat ontbijtbord in de vaatwasser zetten, een envelop openmaken of een retourlabel voor een pakketje uitprinten.

Direct dingen afhandelen en niet te lang wachten of alles uitstellen werkt namelijk een stuk beter. En ja, deze één-minuut-regel klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook jij kunt 'm in je leven integreren. Daarna zit je bovendien met een veel minder vol hoofd te werken en heb je geen excuus meer om je werktaken uit te stellen.

Productiviteitstip #2 - Maak een to-do list en daarna een hele korte to-do list

Eerlijk: een lange lijst met taken werkt niet. Als je teveel taken op je to-do list hebt staan, is de kans groot dat je aan het einde van de dag niet alles hebt afgevinkt. Dat geeft allesbehalve een fijn gevoel, right? Wees dus realistisch en maak een to-do list van dingen die jij die dag moet doen.

Denk daarbij na over hoeveel tijd iedere taak doet. Als je dat niet weet, kun je het ook tracken door de timer op je iPhone te gebruiken. Zo kan je de volgende keer beter plannen. Na de dagelijkse to-do lijst maak je een hele korte to-do list met de meest urgente taken die écht gedaan moeten worden. Wedden dat je die sowieso gedaan krijgt?

Productiviteitstip #3 - Wees verantwoordelijk

Stel deadlines op voor jezelf of app een vriendin wanneer je een taak af wilt hebben en vraag of ze je hier aan wilt herinneren. Zo voel je je meer verantwoordelijk om je taak af te krijgen. Je kunt ook afspreken om iets leuks te doen, nadat je een taak die je al voor eeuwig uitstelt, hebt gedaan. Dat zorgt ook voor meer motivatie.

Productiviteitstip #4 - Beloon jezelf

En daarmee komen we meteen bij de vierde tip: beloon jezelf! Of je nu met een vriendin afspreekt om na je lang uitgestelde taken cocktails te gaan drinken of je na drie keer intens 30 minuten werken (hallo pomodoro-techniek!) je favoriete rondje wandelt en die lekkere koffie bestelt. Jezelf belonen werkt goed voor je productiviteit en motivatie. En eh, één van deze koffierecepten voor thuis proberen kan natuurlijk ook!

Productiviteitstip #5 - Ga tussendoor een rondje wandelen (of sporten)

We hebben niet altijd zin om te gaan sporten, maar het is wel erg belangrijk. Ook voor je productiviteit. Een rondje wandelen, fietsen of hardlopen werkt al ontzettend goed. Als je 30 minuten per dag beweegt, verbetert dat namelijk je humeur en productiviteit. Doe dus 's ochtends bijvoorbeeld kundalini yoga, ga 's middags een rondje hardlopen of stap 's avonds de sportschool in. Lukt het je zelf niet? Vraag dan een collega, buurvrouw of vriendin of ze mee wilt wandelen of sporten. Dan heb je extra motivatie om toch te gaan.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top