Lifestyle

5 manieren voor ieder lui persoon om toch thuis productiever te worden

5 manieren voor ieder lui persoon om toch thuis productiever te worden

Heb je wel eens het gevoel dat je maar niet productief kunt zijn? Dat to-do lijstje wordt steeds langer, maar toch heb je geen motivatie om eraan te beginnen. Wij kennen dit probleem maar al te goed.

Een mailtje voor werk die je nog moet maken, de hond uitlaten, even de was opvouwen, naar de supermarkt en een telefoontje plegen om iets te regelen. De lijst wordt langer en langer als je deze taken niet aanpakt. Door het aanpassen van een aantal gewoontes kan je echter al een stuk productiever worden. Productiviteit begint namelijk al met de manier waarop jij je dag start.

Met de onderstaande tips gaat het helemaal goedkomen!

1. Rustig aan in de ochtend

Zoals we al benoemden begint productiviteit al met de manier van opstarten in de ochtend. Als je weet van jezelf dat je een persoon bent met opstartproblemen, plan je taken dan wat later in, bijvoorbeeld om 12 uur - mocht dit natuurlijk mogelijk zijn. Op deze manier heb je geen schuldgevoel als je de hele ochtend niks hebt gedaan, dat gevoel hebben we allemaal wel eens gehad. Op het moment dat je dan om 12 uur start aan je taken dan zul je merken dat je veel meer motivatie hebt en dat je ook echt wat gaat doen.

2. Begin met de zwaarste taak

Dit klinkt misschien heel logisch, maar dit is iets wat bij veel mensen fout gaat. We zijn maar al te goed in het uitstellen van de zwaarste taak, om er vervolgens aan het einde van dag nog net zo erg tegenop te zien. Bovendien brengt dit veel stress met zich mee, want vaak moet deze taak aan het einde van de dag nog snel gedaan worden. Het als eerste doen van het moeilijkste zal daarom erg veel voordelen hebben.

3. Las pauzes in

Het inplannen van breaks is erg belangrijk om de volledige focus te kunnen hebben om je taken uit te voeren. Als je iemand bent die snel afgeleid is en snel concentratie verliest dan zijn er ook verschilende methoden die zorgen voor een betere concentratie. Neem als voorbeeld de pomodoro techniek. Deze techniek werkt met tijdsblokken: je werkt 25 minuten aan een taak en neemt vervolgens een pauze van 5 minuten. Na 3 of 4 blokken kan je een pauze nemen die iets langer duurt. 

4. Kleine to-do list 

Een grote fout die ook veel gemaakt wordt, is het maken van een hele lange to-do list. Zeg nou eerlijk, wanneer heb je een to-do list van 10 taken helemaal kunnen afstrepen? Begin gewoon met het opschrijven van 3 taken die je vandaag af wilt hebben. Als je tijd over hebt kan deze altijd nog aangevuld worden. Hoe lekker is het als je aan het einde van de dag alles af kunt strepen?

5. Neem een powernap

Het is pas 2 uur 's middags en je voelt je ogen al moe worden, maar je moet toch echt nog een paar uur door. Herkenbaar? Dan is een middagdutje een goede oplossing. De powernap zorgt er onder andere voor dat je concentratievermogen omhoog gaat en dat je humeur en geheugen beter worden. Let wel, dit dutje mag maximaal 25 minuten duren want anders wordt je nog vermoeider wakker. Zet dus een wekker. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top