Interior

Dit zijn 6 tips om de perfecte sierkussens uit te kiezen

Dit zijn 6 tips om de perfecte sierkussens uit te kiezen

Vaak wordt er te luchtig gedacht over woonaccessoires maar deze items kunnen een ruimte maken of breken. Zonder kleine dingen zoals een kandelaar, een leuk beeldje wat je tijdens een reis hebt gescoord en fijne kussentjes is een ruimte simpelweg niet 'gezellig' of af. 

Je mag daarom best wat aandacht besteden aan het uitkiezen van de perfecte kussentjes voor in de woonkamer. Wij hebben zes tips voor je op een rijtje gezet!

1. Kies een basis- of focuskleur uit

Het is goed om met een thema te werken die bij de rest van je woonkamer past, vooral als het op kleur aankomt. Dit betekent niet dat je alle kussens in die kleur hoeft te hebben maar stel een 'familie' samen waar je mee kan werken. Heb je een blikvanger in huis in een knalkleur - denk bijvoorbeeld aan een poef in een bijzondere tint? Zorg er dan voor dat die kleur terugkomt in één of meerdere van de kussens en bouw de rest daar omheen. 

2. Speel met grootte en vorm

Als alle kussens dezelfde grootte en vorm hebben, dan wordt het wel een saai geheel. Kies eens voor een langwerpig kussen, mix grote en kleine exemplaren en wat denk je van een rolkussen of en platte ronde variant? Er zijn heel wat opties mogelijk als het op kussentjes aankomt en dat maakt het geheel een stuk speelser. 

3. Let op de textuur

Het ene kussen is het andere niet - zeker als het op materiaal aankomt. Leg kussens van verschillende materialen gerust bij elkaar op de bank want dat maakt het extra 'spannend'. Stoffen die wij erg leuk vinden, zijn bijvoorbeeld bouclé, velours, linnen en kelimachtig materiaal. Zorg er wel voor dat het niet een te drukke combinatie wordt door je te houden aan de kleuren die je bij tip 1 hebt uitgekozen. 

4. Mix verschillende prints

Een andere leuke manier om er een eclectisch geheel van te maken, is door voor verschillende prints te gaan. Let hierbij ook weer op dat je niet met te veel kleuren aan de slag gaat zodat het een te bont geheel wordt, zeker als je al verschillende texturen, vormen en groottes gebruikt. 

5. Werk met symmetrie en asymmetrie

Hierbij moet je een keuze maken of je van random geplaatste kussens houdt of juist van een rustig geheel dankzij symmetrie. Voor een bed zouden wij het liefst voor symmetrie gaan terwijl een woonkamer wat ons betreft het beste af is met asymmetrie om het geheel niet te stijf te maken. 

6. Beslis hoe 'gezellig' je het wilt hebben

Hoe meer kussens, hoe gezelliger het wordt. Zo kun je op elke stoel en elk bankje meerdere kussens plaatsen of juist het meubelstuk zelf laten spreken door dit niet te doen. Het is aan jou om een dosering te maken waar jij je prettig bij voelt. 

 
Beeld: HK Living
Deel dit artikel
Back to top