Lifestyle

Minder alcohol drinken? Zo is het haalbaar

Minder alcohol drinken? Zo is het haalbaar

De tijd waarin we leven brengt goede dingen met zich mee (ja echt!), maar ook slechte gewoontes zoals het drinken van (meer) alcohol. De laatste twee jaar zijn sommigen van ons minder gaan drinken (dankzij gesloten horeca en de alcoholklok) en sommige mensen van ons juist meer - om bijvoorbeeld te kunnen dealen met stress of om onszelf te vermaken.

Wat de reden ook is, als jij dit leest en de behoefte hebt om minder te gaan drinken dan kunnen de volgende tips je helpen om het haalbaar te maken.

Stel een wekelijks limiet in

Het is goed om ten eerste bewust te worden van hoeveel glazen wijn, mixdrankjes en cocktails je drinkt gedurende een week. Houd het bij op papier of in je notes op je telefoon. Stel een limiet in voor jezelf waar jij je goed bij voelt. Ga je niet over je grens? Treat yourself!

 

Verdun je wijn met spa rood

Vul je glas 50/50 met wijn en spa rood. Op deze manier drink jij bij elk glas de helft minder en geniet jij nog steeds van je wijntje. Het proberen waard!

Houd jezelf verantwoordelijk

Laat je beste vrienden weten dat jij actief bezig bent om minder te gaan drinken. Door het hardop te zeggen en het met iemand te delen, zorg jij ervoor dat jij jezelf verantwoordelijk houdt. Jouw vriendengroep kan optreden als jouw support group én wie weet sluit één van je vrienden wel zich bij je aan.

Beperk thuis drinken

Alleen thuis drinken is een red flag voor een groter probleem. Spaar je wekelijkse of maandelijkse drankjes voor wanneer je gezellig buitenshuis bent of voor in het weekend. Op deze manier kun jij er naar uit kijken en voelt het alsof jij het verdiend hebt.

Drink tussendoor water

Het is altijd belangrijk om gehydrateerd te blijven wanneer jij aan de alcohol gaat. Drink na elk glas alcohol één glas water. Jij zal je de dag erna beter voelen en je zorgt er tegelijkertijd voor dat je minder alcohol consumeert.

Stap over op non-alcoholische alternatieven

Er zijn genoeg 0.0% opties op de markt en er bestaan veel mocktails die jij kan maken. Vind er één die je goed smaakt en vervang deze als je wekelijkse drankje naar keuze.

Leid jezelf af met een activiteit

Wanneer je hunkert naar een biertje of glaasje wijn, leid jezelf dan af door iets te gaan doen. Dit kan een wandeling zijn of het opruimen van een kast. Op deze manier herinner jij jezelf eraan dat jij de controle en de mogelijkheid hebt om te kiezen voor gezondere gewoontes. Elk begin is moeilijk, maar het wordt vanzelf makkelijker.

Beeld: Photo by Justin Aikin on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top