Interior

Saaie wanden? Zo maak je van jouw muren blikvangers in jouw stulpje

Saaie wanden? Zo maak je van jouw muren blikvangers in jouw stulpje

Een geweldig interieur heb je niet zo maar, je moet er echt even werk van maken. De één heeft er een feilloos gevoel voor terwijl de ander wel wat hulp kan gebruiken. Kijk, daar zijn wij nou voor. Eén aspect van een mooi huis, is de juiste wanddecoratie. Natuurlijk is er niks mis met her en der een kale wand maar overal een saaie witte muur vinden wij niks. Er zijn een aantal mogelijkheden om er een feestje van te maken en dit zijn de beste.

1. Ingelijste prints

Een gallery wall is allang geen nieuw begrip meer in interieurland maar wij zijn er nog lang niet op uitgekeken. Het is betaalbaarder dan een one-of-a-kind schilderij en een print met een mooie lijst erom ziet het er heel fraai uit. Heb je een hekel aan gaatjes overal in de muur en wil je flexibel zijn met ophangen? Dan is een ophangsysteem misschien wat voor jou! Dit bestaat uit een soort rails je aan het plafond of bovenaan de wand kan bevestigen en waar je - middels nauwelijks zichtbare koorden - makkelijk prints in lijsten kan ophangen die je zo weer een andere plek kan geven. Handig! Heb je een kaal hoekje in huis? Denk dan eens aan een corner gallery

2. Wandkleed

Dit is vooral een goede optie voor ruimtes die warmte missen in de vorm van stoffen en hout - als de kamer bijvoorbeeld voorzien is van een gietvloer en er een leren bank staat. Met een wandkleed geef je de kamer niet alleen een warmere uitstraling maar het is ook goed voor de akoestiek in een ruimte. Wandkleden zijn er in verschillende kleuren en maten en voor ieder budget. Weg hol klinkende kamer en hallo gezellige sfeer. 

3. Wandplanken of -rekken

Het is niet alleen een ideale plek om wat spulletjes op kwijt te kunnen, als je het goed aanpakt dan ziet het er ook nog fraai uit! Plaats er een print op, jouw favoriete souvenirs van vakantie of een klein vaasje met wat droogbloemen. Erfstukken kunnen ook op deze manier mooi tentoongesteld worden. Zorg ervoor dat je de items die je erin plaatst met zorg uitkiest, met hoogte en materialen speelt en dat het vooral niet te vol of te leeg wordt. Balans is alles. 

4. Kunstwerk

Een schilderij of een ander plat kunstwerk voor aan de wand zijn stukken waar je meestal een stuk meer geld aan kwijt bent omdat het vaak een uniek item is. Vind je dit laatste belangrijk en heb je iets gevonden waar je écht verliefd op bent geworden en waarvan je de investering het waard vindt? Doen, zeggen wij. Het ziet er net even wat volwassener uit dan prints die iedereen kan kopen. Dol op kunst maar niet het budget ervoor en houd je ervan om creatief bezig te zijn? Probeer dan zelf eens een kunstwerk te maken. Experimenteer met materialen en kleuren voor kleinere werken om te zien wat je kan en wat je echt mooi vindt. Laat je inspireren door kunst die je fraai vindt en eigenlijk zou willen kopen en geef er je unieke draai aan. Wie weet kom je met iets moois op de proppen en heb je straks een echt eigen gemaakt kunstwerk aan de muur hangen. 

5. Verf je wanden eens anders

Iets waarmee je ook een groot gebaar maakt, is door eens een andere kleur op je muur te doen dan (gebroken) wit of beige. Ga op onderzoek naar welke tinten jou aanspreken in een interieur - bijvoorbeeld in woonmagazines of op Pinterest en Instagram - en kijk wat er past bij de meubels en woonaccessoires die je al in huis hebt. Ook de grootte van de ruimte en lichtinval spelen een rol. Een blik verf is niet ontzettend duur en mocht het je toch niet bevallen, dan heb je de ruimte zo weer een andere kleur gegeven. Wil je echt iets bijzonders neerzetten? Probeer dan eens te 'spelen' met verf. Creëer bijvoorbeeld een lambrisering door met twee kleuren op de muur te werken of maak een cirkel op de wand. 

6. Behang

Behang is terug en hoe! Het is de manier om een saaie ruimte in een korte tijd een stuk spannender te maken. Van jungle prints tot bloemen en grafisch prints: er is een hoop mogelijk. Vind je behang een beetje spannend? Pak dan eens een kleine ruimte aan (de gang) of een klein wandje (achter het hoofdbord van je bed). Behang is verkrijgbaar voor een klein budget bij bouwmarkten maar er zijn ook hele luxe behangsoorten die bijna op stof lijken en echt een reliëf hebben. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rachel van Sas (@dehuismuts)

Beeld: HK Living
Deel dit artikel
Back to top