Beauty

De ultieme gids om bruin te worden én te blijven deze zomer

De ultieme gids om bruin te worden én te blijven deze zomer

Zonnebaden en bruin worden is een van mijn favoriete bezigheden in de zomer. Ik doe er dan ook alles aan om snel en veilig bruin te worden en om zo lang mogelijk mijn kleurtje te kunnen behouden. In de andere seizoenen is het krijgen van een spray tan of een zelfbruiner de beste optie om een tan te hebben, maar nu de zon ook echt schijnt ga ik liever zonnebaden.

Ik ben een pro geworden (al zeg ik het zelf) als het aankomt op zonnebaden en het krijgen van een tan op een veilige manier. Ik deel graag mijn eigen tips met je en een aantal extra hacks in deze ultieme gids om bruin te worden en bruin te blijven.

Tips om snel en veilig bruin te worden

Smeer je zoveel mogelijk in

Smeer je met ongeveer 30 gram zonnebrandcrème in zodra je langer dan twintig minuten buiten bent, maar het liefst een half uur voordat je gaat zonnebaden. Gebruik factor 30 om je huid genoeg te beschermen en tegelijkertijd de kans te geven om bruin te worden. Smeer jezelf opnieuw in na twee uur en na dat je het water in bent geweest. Vergeet je voeten, handen en oren niet in te smeren en bescherm ook je lippen met SPF.

Vergeet je haar niet!

Bescherm ook jouw prachtige manen met een haarspray met SPF.

 

Niet langer dan twee of drie uur zonnebaden per dag

Je huid kan maar een aantal uur per dag bezig zijn met het aanmaken van melanine. Vaak is dat tussen de twee en drie uur. Het heeft dus geen zin om langer in de zon te blijven liggen en wanneer je dat wel doet, breng jij je huid juist in gevaar.

Verander vaak van positie

Verander na een tijdje van positie om te voorkomen dat jij een deel van je lichaam verbrandt en om een gelijke bruining te krijgn van je huid. 

Beste tijd van de dag om een kleurtje te krijgen

De zon is het sterkste tussen twaalf en drie uur 's middags en dan wordt je dus sneller bruin. Tegelijkertijd is de kans ook groter dat jij je verbrandt en je huid in gevaar komt. Als jij een hele licht huid hebt, kun je het best voor of na die tijd gaan bakken in de zon. Ga niet gelijk drie uur in de zon liggen als jij moeilijk bruin wordt of snel verbrandt. Bouw het elke keer op met vijf minuten en begin de eerste dag met vijftien à twintig minuten.

Zoek de schaduw op

Vaak kan je wel aanvoelen wanneer je huid even een pauze nodig heeft. Ga dan in de schaduw liggen en voorkom op deze manier verbranding door de zon.

Exfoliëren en hydrateren

Scrub je huid de avond (of minimaal vier uur) van tevoren om dode huidcellen te verwijderen en een kleurtje te krijgen op een huid die niet zo snel gaat schilferen. Smeer jezelf na het zonnebaden in met aloe vera gel of een andere hydraterende crème.

 

Alcohol vermijden en genoeg water drinken

Alcohol kan je lichaam uitdrogen en dat is niet goed als jij je huid wilt beschermen. En na een avondje stappen loop je eerder de kans om in slaap te vallen en je te verbranden. Drink sowieso genoeg water om ook van binnen gehydrateerd te blijven.

Bescherm je hoofdhuid, haren en ogen

Bescherm je hoofdhuid, je prachtige lokken en gevoelige ogen door een pet of hoedje te dragen of een sjaaltje en een zonnebril met Uv-bescherming.

Bij het water

Het water weerkaatst de zon en daardoor wordt jij sneller bruin. Ga bij het water liggen of in het water met een luchtbed. Doe dit niet te lang want je kan je huid veel sneller verbranden op deze manier.

Eet voedsel met bètacaroteen

Eet voedingsmiddelen van de carotenoïde familie om sneller bruin te worden. Dit zijn onder andere wortels, paprika, tomaten, pompoenen, zoete aardappel, abrikoos, rucola, spinazie en groene kool.

Tips om langer bruin blijven

Insmeren

Je wordt niet alleen veilig bruin als jij je goed insmeert, jouw bruine tint zal ook langer meegaan!

Koud douchen

Douchen met heet water zorgt ervoor dat je huid uitdroogt en dat je sneller gaat vervellen. Douche dus met koud water als je wil dat jij langer je kleurtje behoudt. Skip ook de sauna en de hottub. Kies voor een douchegel die is gebaseerd op olie omdat te veel schuim jouw tan weg kan wrijven.

 

Lichaam elke dag moisturizen

Houd je huid gehydrateerd om zolang mogelijk bruin te blijven. Smeer je elke dag in met een bodycrème zoals de Deep Comfort Bodybutter van Clinique.

Exfoliëren

Het is belangrijk om dode huidcellen te verwijderen en dat je goed de zonnebrandcrème van je lichaam afhaalt die zich heeft opgebouwd gedurende de vakantie. Scrub je hele lichaam één keer per week en kies voor een scrub die niet oil baised is. De melanine die ervoor zorgt dat je huid er bruin uitziet, wordt niet weggehaald door te scrubben of te scheren.

Spray jezelf met body oil

Breng een klein beetje body oil of babyolie aan op je benen en armen. Je huid zal stralen en het is goed voor je kleurtje.

 

Meer water drinken

Jezelf hydrateren van binnen is net zo belangrijk - of misschien nog wel meer - als van buiten. Drink genoeg water om de levensduur van jouw huidcellen te verlengen.

Witte kleding dragen met een fel gekleurde accessoire

Kleding dragen met  lichte tinten - vooral wit - kan de illusie creëren dat jouw huid bruiner is. Combineer een witte top of jurk met een accessoire in een felle kleur - jij zal er nog bruiner uitzien!

Gebruik een zelfbruiner

Maak jezelf nog een beetje bruiner met een gradual (gelijdelijke) zelfbruiner van goede kwaliteit. Gebruik een speciale handschoen hiervoor zodat je vlekken op je palmen en knokkels vermijdt. Het is het beste om de zelfbruiner in lange, vegende bewegingen aan te brengen. Smeer het op je lichaam om de dag na je ochtenddouche. Gebruik geen moisturizer op de dag dat jij de self tanner aanbrengt, dan werkt deze namelijk minder goed.

 

Scheren in plaats van waxen

Sla het waxen maar even over als jij langer bruin wil blijven, hiermee kan jij namelijk jouw bovenste huidlaag strippen. Je kan beter een scheermesje erbij pakken, maar dat droogt je huid wel uit. Scheer je benen met een hydraterende scheergel of breng moisturizer aan na het scheren.

Beeld: Photo by Arturo Rivera on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top