Lifestyle

10 x de leukste hotspots in Groningen

10 x de leukste hotspots in Groningen

Als één Nederlandse stad onderschat wordt, dan is het Groningen. Veel mensen zijn er nog nooit geweest 'omdat het zo ver weg is'. Zonde! De studentenstad is super bruisend en zit vol met hotspots waar jij lekker kan eten, shoppen en wandelen. Er hangt altijd een gezellige sfeer en daardoor is het een absolute must voor op jouw bucketlist. Als jij er één keer bent geweest wil je zeker weten terug!

De gemiddelde leeftijd van Groningers - waar ik één van ben - is 36 jaar en daarmee is het de jongste stad van Nederland. Naast dat je er kan shoppen bij al jouw bekende favoriete winkels, zijn er genoeg lokale winkeltjes, cafés en plekken om te ontdekken. De tien beste hotspots deel ik met je.

Is deze stad toch een beetje te ver weg? Onlangs schreven we over dé hotspots in een stad van de andere kant van Nederland: Tilburg. Eerder kwamen ook AmsterdamMaastricht, Delft, Zwolle, Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Deventer, Arnhem, Amersfoort, Enschede, Nijmegen, Breda, Rotterdam, Haarlem en Leiden aan bod.

1. Grand Café Hooghoudt

Als ik denk aan de Nacho's van Grand Café Hooghoudt, loopt het water in mijn mond. Als je het aan mij vraagt is het hun signature dish en zal je nooit meer kunnen genieten van andere zodra jij deze hebt geproefd. Van binnen is het een prachtig pand met drie verdiepingen en het heeft gelukkig een groot stuk terras aan de Grote Markt. De perfecte plek om mensen te kijken terwijl je aan het borrelen bent. Het menu is enorm uitgebreid en er staat voor iedereen iets tussen. Als kers op de taart zijn de serveersters en obers super aardig (en knap!) en lopen ze er prachtig bij in uniform. Niet voor niets staat Grand Café Hooghoudt op nummer één.

2. Stardust

In Groningen zijn er genoeg vintage winkeltjes waar jij tweedehands kan shoppen. Stardust is daar één van. Deze vintage winkel wordt sinds twee jaar gerund door de 27-jarige tweelingzussen Kirsten en Maria.  Ze verkopen tweedehands kleding die super stijlvol en van goede kwaliteit is. Naast vintage stukken biedt Stardust accessoires en kledingstukken aan van lokale modemerken en van brands met een duurzaam karakter zoals T.I.T.S.

3. Wadapartja

Wanneer de locals hier langs komen, zeggen ze spontaan met een Gronings accent 'wat apart ja'. Deze hotspot is uniek - nou ja uniek... sinds kort hebben ze er een tweede vestiging in Groningen bij - omdat ze de meest bijzondere gerechten op de kaart hebben staan voor zowel de vleeseter, de zoetekauw en de veganist. Ze houden van lokale producten en van binnen is Wadapartja ingericht als huiskamer en (bijna) alles wat je ziet is te koop. Van de lampen tot aan de theelepeltjes. Tip! De Tjieskeek on a Stick (Cheesecake op een stokje) moet je proberen!

4. Folkingestraat

Als jij het liefst bij lokale winkeltjes shopt, kun je het beste naar de Folkingestraat gaan. Deze straat mocht in 2015 zichzelf de leukste straat in Nederland noemen, en dat is het in my opinion nog steeds. Eén van de meest bezochte plekjes van deze straat - door de bewoners van de stad zelf - is Le Souk. Het is een winkeltje met "Noord-Afrikaanse kruidenier met lekkernijen uit de Maghreb landen, Mediterrane delicatessen en hapjes uit het Midden-Oosten" dat is opgericht in 1982 door Mohammed Kemmoun toen hij de stad ontdekte en een aantal dingen miste. Ik kom hier zelf voor de overheerlijke aioli.

5. Cervantes

Als we het toch over Mediterrane delicatessen hebben, wil ik graag een shout-out geven naar het oudste tapasbar van Groningen: Cervantes. Als je mij ergens mee naartoe wil nemen om heerlijk te dineren, dan is het hier. Het liefst eet ik van alles wat en want ik ben gek op de mediterrane keuken. In hetzelfde straatje - dat zichzelf Via Vecchia noemt - vind je nog drie andere restaurants met een soortgelijke keuken maar dan anders!

6. Het Noorderplantsoen

Wat het Vondelpark voor Amsterdammers is, is het Noorderplantsoen voor Groningers. Hier kun je lekker wandelen en genieten van de natuur. De locals komen hier om te sporten, de hond uit te laten en om (pre-corona) te barbecueën.

7. Laif &Nuver

Laif & Nuver (lief en mooi) is dé interieurwinkel die jij wil bezoeken als je op jacht bent naar woonaccessoires. Hier vind je allemaal trending interieurstukken die je wilt hebben van Nederlandse en Scandinavische merken zoals HK Living en OYOY.

8. Mr. Mofongo

Als Kraantje Pappie over deze plek zingt, weet je wel dat het een hotspot is. Mr. Mofongo is te vinden in het midden van het centrum naast het prachtige gebouw van de Universiteit van Groningen. Je kunt er voortreffelijk lunchen en dineren maar dat is nog niet alles. Het heeft maar liefst zes andere afdelingen, waaronder de cocktailbar die in 2017 door het tijdschrift Esquire is uitgeroepen tot de beste van het land.

9. Hartendief

Wanneer jij samen met jouw jonge kinderen op bezoek bent in Groningen, is het de moeite waard om langs te gaan bij Hartendief. In deze winkel vind je trendy kinderkleding en verrassende kraamcadeauboxen (voor degene die (nog) geen mama of papa zijn en binnenkort op kraambezoek mogen). Terwijl jij shopt kunnen de kinderen lekker spelen en ook kan je tussendoor een lekkere kop koffie nemen.

10. Dot

Dot staat last but not least op de hotspot lijst van Groningen. Dit plekje ziet er letterlijk uit zoals het heet, het is namelijk een bolvormig gebouw waar van alles te beleven is. In de zomer is het een (door de Lonely Planet genoemde) stadsstrand en in de wintermaanden wordt het omgetoverd tot grootste kerstbal ter wereld. Dot is een gastrobar waar je kan luisteren naar de muziek van de resident DJ'S terwijl je zit te kijken naar de chef-kok die de lekkerste streetfood bereidt. Post-corona kan je daar in het weekend dansen op '80's discoklassiekers of met je kids naar een theater- of filmvoorstelling van Dikkie Dik en de Gruffalo.

Beeld: Photo by Alexander Bagno on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top