Gezichtsverzorging

Een luxe moisturizer DIY-en voor jouw huidtype doe je zo

Een luxe moisturizer DIY-en voor jouw huidtype doe je zo

Moisturizers zijn er in vele soorten en maten. Goedkoop tot duur, in crèmevorm en als olie, en voor verschillende huidtypes. Het is normaal dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Het is verleidelijk om dure hydraterende crèmes met luxe formules aan te schaffen, maar dat is nergens voor nodig. Jij kan namelijk een luxe moisturizer thuis DIY-en.

Kom erachter welk huidtype jij hebt - als je dat nog niet weet - en volg onderstaande instructies. Geniet zes maanden lang van je zelfgemaakte moisturizer voor een fractie van de dure prijzen die je normaal betaalt.

 

Droge & gecombineerde huid

Een moisturizer van sheaboter is uitstekend voor een droge en gecombineerde droge huid. Sheaboter heeft een helende en beschermende kracht en gaat huidveroudering tegen. Het tweede ingrediënt voor deze DIY-moisturizer is super hydraterend en zacht: cacaoboter. Als laatste heb je nog een beetje olijfolie nodig om de zelfgemaakte crème dunner te maken, waardoor het goedje beter wordt geabsorbeerd door jouw huid.

Zo maak je het

- Smelt 60 gram cacaoboter in een pannetje of in de magnetron. Loop er niet bij weg want het heeft namelijk maar enkele seconden nodig.

- Voeg 60 gram sheaboter en 2 eetlepels olijfolie toe en mix de ingrediënten goed door elkaar.

- Zorg dat het goedje afkoelt en zet het in de koelkast zodat het hard wordt. Dit duurt minder dan een uur.

- Roer de moisturizer nogmaals totdat het een boterachtige consistentie heeft.

- Stop de zelfgemaakte crème in een potje. Het is genoeg voor zes tot acht maanden. Zorg dat je de moisturizer uit het potje haalt met een lepel of spateltje. Op deze manier voorkom je dat er bacteriën bijkomen van je handen en gaat je DIY-moisturizer langer mee.

Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid kan vettig zijn op sommige gebieden (bijvoorbeeld op je T-zone) en dit kan komen door een tekort aan hydratatie of door het gebruiken van producten dat je huid teveel ‘strippen’. Natuurlijke oliën doordringen je poriën en kunnen ervoor zorgen dat je huid zichzelf weer gaat hydrateren. Een combinatie van hazelnoot-, avocado-, sesam- en jojobaolie is de perfecte mix voor een gecombineerde huid. Hazelnootolie is mild en hydraterend, avocado stimuleert het aanmaken van collageen - en zorgt ook voor hydratatie - en de lichte sesam- en jojaba-olie zorgen ervoor dat bacteriën geen kans maken.

Zo maak je het

- Meng 1 eetlepel hazelnootolie, 1 eetlepel avocado-olie en 1 eetlepel sesam- of jojoba-olie met elkaar in een druppelflesje. Zorg dat de dop er goed opzit en schudden maar.

- De DIY-moisturizer op oliebasis, is genoeg om twaalf keer gebruik van te maken. Als je meer wil maken kun je de hoeveelheden verdubbelen. Door het druppelflesje komen er minder gemakkelijk bacteriën bij, toch wordt het aangeraden om de olie binnen zes maanden te gebruiken.

- Gebruik de zelfgemaakte moisturizer in de avond voor het slapengaan. Masseer de olie in zodat de ingrediënten worden geactiveerd. Als je het op een ander moment gebruikt en daarna make-up op wilt doen, kun je het beste eerst de moisturizer van je gezicht verwijderen.

Vette & acne-gevoelige huid

De vette en acnegevoelige huid heeft het meeste baat bij een milde formule en textuur. Een moisturizer hoeft niet per se een crème, lotion of olie te zijn. Deze DIY is in de vorm van een spray. Deze zelfgemaakte moisturizer doodt bacteriën, hydrateert en tonifieert de huid.

Zo maak je het

- Meng 2 eetlepels lavendelwater, 1 eetlepel pepermuntwater, 1 eetlepel toverhazelaar met 5 tot 10 druppels lavendelolie in een sprayflacon. Goed schudden!

- Maak een nieuwe moisturizer na 6 maanden omdat er na verloop van tijd bacteriën bijkomen.

- Gebruik de moisturizer waar en wanneer je wil. Spray het op je huid na het reinigen van je gezicht en wanneer je voelt dat je het nodig hebt.

Beeld: Photo by Fleur Kaan on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top