Beauty

Manuka honing: dit is het en dit zijn de voordelen voor je huid + gezondheid

Manuka honing: dit is het en dit zijn de voordelen voor je huid + gezondheid

Het gebruiken van ingrediënten die in je keukenkastje staan als beauty producten, is heel normaal. We hebben eerder geschreven over de voordelen van gember, appelazijn en rijst. Dit keer is het de beurt aan de superfood die bekent staat als Manuka honing.

De nectar voor deze honing komt van de manuka-struik die door de Maori's - het volk dat Nieuw-Zeeland als eerste bewoonde - als heilig werd ervaren vanwege haar helende krachten. Manuka honing is niet hetzelfde soort als die je kan kopen bij de supermarkt. Deze superfood bevat een extra bestanddeel met antibacteriële werking. Deze eigenschappen werden in de jaren '80 ontdekt en in 2008 werd het geïdentificeerd als methylglyoxal (MGO).

Boost voor je gezondheid

Manuka honing is een boost voor je immuunsysteem en daardoor ben je meer weerbaar voor virussen en loop je minder kans op ontstekingen. Daarnaast helpt het bij een verkoudheid en zere keel.

Honing als skincare product

Deze superfood is een natuurlijke moisturizer en het versnelt het herstelproces van wonden en littekens. Het gaat huidveroudering tegen en het vermindert fijne lijntjes. Daarnaast voorkomt het puistjes en onzuiverheden. Manuka honing kun je mengen met andere skincare producten of direct smeren op je huid, een paar minuten laten intrekken en dan afspoelen met water en eventueel milde zeep. Verband weken in Manuka honing en aanbrengen op je huid is ook een optie.

Welk merk Manuka Honing?

Om erachter te komen of je de juiste honing hebt, kun je kijken daar de MGO verhouding en waar het is geproduceerd en verpakt. Manuka honing wordt meestal geproduceerd in Nieuw-Zeeland en ook in sommige delen van Australië. Normale honing heeft een verhouding van MGO van 20 tot 50 milligram per kilogram en Manuka honing kan oplopen tot 800 milligram. Hoe hoger de verhouding, hoe krachtiger. De honing van Bee & Flow heeft bijvoorbeeld 390 milligram methylglyoxal per kilogram en is gemaakt in Nieuw-Zeeland.

Ga jij het uitproberen?

Beeld: Photo by Art Rachen on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top