Lichaamsverzorging

Zo voorkom en behandel je acne op je rug en andere plekken op je lichaam

Zo voorkom en behandel je acne op je rug en andere plekken op je lichaam

Acne op je gezicht is vervelend: mensen zien het vaak direct als ze je aankijken. Nu het mooier weer wordt, kunnen puistjes op je lichaam ook een probleem vormen. Als het lekker warm is, is de kans kleiner dat je ze kan verstoppen onder je kleding.

Heb jij last van acne op je rug, armen, borst of andere plekken? Dan is er gelukkig genoeg wat je kan doen. Maar wat zijn de stappen die je moet ondernemen om het te voorkomen en sneller te genezen? En wat zijn nou de meest voorkomende oorzaken? Wij hebben informatie voor je verzameld. 

1. Oorzaken van acne op je lichaam 

Er zijn diverse mogelijkheden waarom je last hebt van acne op je lichaam. Denk hierbij aan hormonale veranderingen, hoe je met je huid omgaat, hygiëne en zelfs het dragen van strakke kleding. Feitelijk is de huid op je lichaam niet heel anders dan die van jouw gezicht. Als je niet op de juiste manier zorgt voor de huid op je armen of rug, kan dat net zulke problemen veroorzaken als op je gezicht. Als je bijvoorbeeld niet op de goede manier of vaak genoeg je lichaam wast, zal de kans op puistjes groter zijn. Wassen zorgt ervoor dat dode huidcellen verdwijnen en olie en vuil verwijderd wordt. Iets wat ook de kans op puistjes vergroot, is zweet. Wanneer kleding te strak zit en zweet nergens naartoe kan, is de kans groter dat je poriën verstopt raken en je last van acne krijgt. 

2. Zo voorkom je acne op je lichaam

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen maar dan moet je wel weten wat je kunt doen om acne aan te pakken. Draag zo min mogelijk strakke kleding en kies voor zo luchtig mogelijke opties om de kans op acne door zweet te verminderen. Als dat geen optie is - bijvoorbeeld tijdens een work-out - dan is het slim om zo snel mogelijk na het zweten onder de douche te stappen en schone kleding aan te trekken. Exfolieer je huid twee tot drie keer per week, bijvoorbeeld met behulp van een scrub of een speciale handschoen of lichaamsborstel. Tot slot is het super belangrijk om je huid goed te hydrateren, ook als deze heel vet lijkt te zijn. Jouw lichaam zal namelijk meer olie aanmaken als de huid droog is, met als resultaat een vette en geïrriteerde huid. 

3. Zo behandel je acne op je lichaam

Heb je toch her en der wat puistjes op je lichaam? Dan zijn er genoeg dingen die je kunt doen. De punten die we adviseren om acne te voorkomen, moet je sowieso aanhouden. Kies daarnaast voor producten met AHA (alpha hydroxy acid) om je huid extra goed te exfoliëren en doucheproducten ingrediënten die specifiek bedoeld zijn om acne aan te pakken zoals benzoyl peroxide en salicylic acid. Na het douchen, smeer je jouw huid in met een lotion of crème die het liefst geen parfum bevat en andere irriterende bestanddelen. Hopelijk ben je dan snel van die vervelende puistjes af!

Mocht je last blijven houden van acne? Ga dan naar de huisarts om advies in te winnen en eventueel een verwijzing te vragen voor een dermatoloog. 

 
Beeld: Photo by Rodolfo Sanches Carvalho on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top