Interior

5 tips om de perfecte thuiswerkplek te maken

5 tips om de perfecte thuiswerkplek te maken

Het thuiswerken is voor de één uitkomst, en voor de ander juist niet. Er zijn mensen die zich juist veel beter kunnen concentreren, maar ook zeker mensen die juist continu worden afgeleid. Dat is heel begrijpelijk, want het is nou eenmaal gek om in dezelfde ruimte te 'leven' en te 'werken'.

Daarom kan het helpen om een zo goed mogelijke plek voor jezelf te creëren, waar je optimaal kunt werken. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige dingen lijken voor de hand liggend maar vergeet je alsnog maar er zijn ook kleine aanpassingen die een groot verschil maken.

Dus lees vooral mee en kijk of jij nog een aantal aanpassingen kunt doen voor een betere werkplek! 

Niet op de bank 

Oké, we snappen dat het soms best lastig kan zijn maar probeer je dag niet te beginnen met je laptop in je kloffie op de bank. Deze houding zorgt er namelijk automatisch voor dat je minder productief bent en dat is natuurlijk niet de bedoeling op een werkdag. Zitten aan een bureau op een stoel werkt veel effectiever. Dit is tevens beter voor je houding, zodat je minder snel rugklachten krijgt. Als je geen bureau hebt, kun je uiteraard gewoon de eettafel gebruiken. 

Eigen plekje 

Het hebben van een eigen plekje is minstens zo belangrijk. Je moet je namelijk kunnen focussen op jouw werk. Dit gaat moeilijker als er van alles om je heen gebeurt. Zorg er dus voor dat je (in hoeverre dit kan) afgesloten zit van andere ruimtes, zoals bijvoorbeeld de woonkamer of keuken waar andere mensen aanwezig zijn die niet werken. Ook (achtergrond)geluiden kunnen heel vervelend en afleidind zijn. Kies daarom voor een plek waar je bijvoorbeeld geen geluiden van de televisie hoort. Is dit niet mogelijk? Doe dan oortjes of een koptelefoon op met muziek waardoor jij je beter kunt concentreren. 

Een plant 

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een plantje bij jouw werkplek kan zorgen voor meer zuurstof en straalt tevens rust uit. Dit zorgt ervoor dat jij fijn aan het werk kunt. Naast dat een plant dus een goede functie heeft, staat het ook nog eens heel leuk! Een win-win situatie dus. Naast de zuurstof van jouw plant is het uiteraard ook erg belangrijk om elke dag nog even een frisse neus te halen tijdens je pauze, je mist immers de fietstocht of het loopje naar het openbaar vervoer wat je normaal maakt. 

Daglicht 

Heb je de mogelijkheid om jouw werkplek te creëren bij een raam? Doe dit dan! Je zit namelijk al de hele dag achter je scherm (wat ook licht afgeeft), wat minder goed is voor je ogen. Daarom is het belangrijk om ook genoeg daglicht binnen te krijgen (en niet alleen het felle licht van je schermen). Daglicht zorgt ook voor nieuwe inspiratie, dus loop je even helemaal vast? Kijk even naar buiten! Dit levert weer nieuwe ideeën en inzichten op. 

Clean desk policy 

Jawel, ook thuis is het erg belangrijk om een 'clean desk policy' te behouden. Voordat je het weet zit je te werken tussen het speelgoed van je kids, en dat is niet de bedoeling. Zorg daarom voor goede opbergers voor de onnodige spullen. Het leuke aan thuiswerken is: je mag de items nu zelf uitkiezen! Dus geen (saaie) standaard opbergkasten en andere handigheidjes. Denk bijvoorbeeld aan leuke manden, of plankjes. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top