Lifestyle

Dit gebeurt er met je hersenen als je te veel zoom meetings hebt

Dit gebeurt er met je hersenen als je te veel zoom meetings hebt

Een zoom meeting hier, een zoom meeting daar. Het is tegenwoordig heel normaal geworden om regelmatig een zoom meeting te hebben. Maar of het leuk is, dat is een ander verhaal. Natuurlijk is dit voor ieder persoon anders,en heeft iedereen hier een andere mening over, maar zeg nou zelf: is het niet veel leuker om iemand in real life te ontmoeten?

Buiten dat, ben je altijd afhankelijk van het internet tijdens je zoom meeting. Het kan zomaar zo zijn dat jouw beeld/geluid ineens stopt zonder dat jij dit door hebt. Awkward...

Het is sowieso een beetje awkward dat zoomen. En daarnaast: je kijkt de hele tijd naar jezelf, en hier word je (meestal) nou ook niet bepaald blij van. De camera is namelijk niet mega flaterend voor jouw gezicht. Je bekritiseert jezelf de hele dag, en dat is heel vermoeiend. En laten die zoom meetings op zichzelf al best vermoeiend zijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je hersenen als je de hele dag door Zoom meetings hebt? Wij leggen het je uit. 

Emotioneel uitgeput

Het klinkt misschien wat overdreven, maar je raakt emotioneel uitgeput van een zoom meeting. Bij een zoom meeting moet je puur op oogcontact kunnen vertrouwen. Al het andere non-verbale qua communicatie krijg je namelijk minder snel mee. Dit kost erg veel moeite. Het kost hierdoor ook meer energie om betrokken te blijven en jouw aandacht erbij te houden. Want zeg nou zelf: naar een scherm staren is niet heel inspirerend. De subtiele signalen die je normaal gesproken kunt afleiden aan iemand zijn lichaamstaal, zijn er namelijk niet tijdens een zoom meeting. Je kunt je alleen focussen op iemands gezicht. 

Je zelfvertrouwen kan een deuk oplopen

Je zit constant naar jezelf te kijken, dit betekent automatisch dat je meer jezelf bekritiseert. In de afgelopen jaren is dit al heel erg toegenomen, met name door social media en het maken van selfies. Maar als jij jezelf de hele dag door ziet in een camera, dan word je erg kritisch over jouw uiterlijk. Je ziet jezelf ook ineens praten, en misschien denk je nu wel: huh? Zie ik er zo uit als ik praat? Wat doet mijn mond raar? En ga zo maar door. Je gaat voor jezelf op zoek naar dingen die jou niet aanstaan, en daar word je erg onzeker van. 

Moeilijker concentreren

Dus als jij jezelf constant in beeld ziet en allerlei dingen waarneemt die jou niet aanstaan (of juist wel natuurlijk) dan ben je hierdoor meteen afgeleid. Het is lastiger om je te focussen op hetgeen wat er gezegd wordt, als je constant denkt aan alle imperfecties (of juist perfecties) die jij bij jezelf ziet. 

Wat kunnen we eraan doen 

Allereerst: probeer jezelf niet zo naar beneden te halen door op zoek te gaan naar imperfecties. Nogmaals: de zoom camera is meestal niet erg flaterend en komt vanuit een hoek die jij liever niet zelf gekozen had. Merk je aan jezelf dat jij echt ongelukkig wordt van deze zoom meetings? Overleg dan met je baas, en vraag of het wel nodig is om elke keer de camera aan te hebben. Is dit nodig? Probeer je laptop of computer dan in een betere hoek te zetten, waardoor je voordeliger voor de dag komt. We hopen natuurlijk allemaal dat deze tijd snel voorbij is, maar tot dan zullen wij (helaas) veel zoom meetings gaan hebben dus probeer er het beste van te maken! 

 

 

 

 

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top